Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Uruguajské úrady vyšetrujú úhyn takmer 400 tuleňov a uškatcov

Na archívnej snímke tuleň obyčajný. Foto: TASR Milan Kapusta

Uruguajské ministerstvo pre chov dobytka, poľnohospodárstvo a rybolov uviedlo, že u voľne žijúcich alebo doma chovaných vtákov nebolo zistené žiadne prepuknutie vtáčej chrípky.

Montevideo 29. septembra (TASR) — Na atlantickom pobreží Uruguaja sa v uplynulých týždňoch našlo takmer 400 uhynutých tuleňov a uškatcov. Úrady tento jav pripisujú vtáčej chrípke, informovala v piatok agentúra AFP.

Carmen Leizagoyenová z uruguajského ministerstva životného prostredia pre AFP uviedla, že z asi 400 tiel vyplavených na atlantickom pobreží Uruguaja bolo už 350 pochovaných, aby sa zabránilo šíreniu vírusu.

"Nemôžeme mať túto chorobu pod kontrolou. Musíme len počkať, kým sa prejaví imunita tejto populácie, nevieme však, kedy sa tak stane," vysvetlila Leizagoyenová. Dodala, že uruguajské úrady pokračujú vo vyšetrovaní a analýzach s cieľom určiť pôvod infekcie.

Uruguajské ministerstvo pre chov dobytka, poľnohospodárstvo a rybolov uviedlo, že u voľne žijúcich alebo doma chovaných vtákov nebolo zistené žiadne prepuknutie vtáčej chrípky. Ohrozené nie sú ani populácie rýb.

Odhaduje sa, že na pobreží Uruguaja žije asi 315.000 uškatcov a tuleňov. Miestne úrady monitorujú ich zdravotný stav od 5. septembra, keď bol zistený prvý prípad nákazy vtáčou chrípkou u uškatca, ktorého more vyplavilo na pláž Cerro v Montevideu.

Vtáčia chrípka je choroba, na ktorú neexistuje žiadny liek ani liečba. Vírus H5 spôsobuje vážne svalové, neurologické a respiračné poškodenie. Prenos na človeka je zriedkavý, ale dochádza k nemu. Leizagoyenová preto vyzvala návštevníkov pláže, aby sa nepribližovali k potenciálne nakazeným zvieratám.