Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Uruguajský minister zahraničných vecí oznámil svoju rezignáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Talvi získal medzinárodné uznanie za svoje úsilie pri repatriácii zahraničných cestujúcich z výletnej lode zasiahnutej novým koronavírusom.

Montevideo 2. júla (TASR) - Uruguajský minister zahraničných vecí Ernesto Talvi oznámil v stredu svoju rezignáciu, informovala AFP. Talvi získal medzinárodné uznanie za svoje úsilie pri repatriácii zahraničných cestujúcich z výletnej lode zasiahnutej novým koronavírusom.

Talviho rezignácia sa očakávala po tom, ako minulý mesiac oznámil zámer venovať viac času politickej platforme Ciudadanos (Občania), na čele ktorej stojí. Ciudadanos pôsobí v rámci politickej strany Colorado, ktorá je jedným z piatich koaličných strán uruguajskej vlády.

Talvi v liste adresovanom uruguajskému prezidentovi Luisovi Lacallovi Pouovi napísal, že jeho zámerom bolo ostať vo funkcii ministra do konca roka, aby bol súčasťou uruguajského predsedníctva v rámci juhoamerického združenia voľného obchodu Mercosur.

Podľa uruguajských médií Talviho vo funkcii nahradí súčasný uruguajský veľvyslanec v Španielsku Francisco Bustillo.

Talvi sa stal celosvetovo známym najmä vďaka svojej zásluhe na repatriácii pasažierov výletnej lode Greg Mortimer, ktorá strávila viac ako mesiac v karanténe pri pobreží Uruguaja. V polovici mája posádke výletnej lode uruguajské úrady povolili vylodiť sa v hlavnom meste Uruguaja Montevideo.

Greg Mortimer patriaca austrálskej spoločnosti Aurora Expeditions mala svoju plavbu pôvodne zakončiť na Kanárskych ostrovoch. Cestujúci, väčšinou pochádzajúci z Austrálie a Nového Zélandu, odleteli domov v apríli prostredníctvom dvoch repatriačných letov.