Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

USA a AÚ sa chcú opäť pokúsiť o sprostredkovanie prímeria v Etiópii

Na nedatovanejsnímke príslušníci etiópskej armády v pohraničí Etiópie, Tigraja a Amhary. Foto: TASR/AP

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam federálna vláda vyslala vojenské jednotky, aby zvrhli tamojšiu vládu vedenú TPLF.

Addis Abeba 18. novembra (TASR) - Diplomati z Africkej únie a Spojených štátov vo štvrtok pricestovali do Etiópie, aby sa opäť pokúsili o sprostredkovanie prímeria na severe krajiny. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že AÚ zastupuje nigérijský exprezident Olusegun Obasanjo a za USA bude rokovať diplomat Jeffrey Feltman.

Táto ich mierová misia sa koná v čase obáv, že Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF) a s ním spojené povstalecké skupiny postúpia smerom k hlavnému mestu Addis Abeba. Obavy tiež vyvoláva fakt, že etiópska vláda pokračuje v masovom zatýkaní, ktoré sa zameriava na etnických Tigrajcov.

Obasanjo v uplynulých mesiacoch podnikol dve cesty do hlavného mesta štátu Tigraj - Mekele, kde sa stretol s lídrami TPLF. Už samotný fakt, že sa takéto stretnutia vôbec konali, označuje AFP za veľký pokrok, keďže TPLF v nedávnej minulosti odmietala AÚ, sídliacu v Addis Abebe, ako zaujatú v prospech vlády premiéra Abiyho Ahmeda.

TPLF medzičasom vyzvala etiópsku federálnu vládu, aby ukončila stav, ktorý povstalci označujú za humanitárne "obliehanie" štátu Tigraj, kde teraz podľa odhadov OSN žijú státisíce ľudí v podmienkach podobných hladomoru.

Agentúra AFP tento týždeň uviedla, že od hladu tam od leta zomrelo takmer 200 malých detí. Odvoláva sa na údaje zozbierané miestnymi lekármi a výskumníkmi od konca júna do konca októbra.

Etiópsky minister zahraničných vecí Demeke Mekonnen vo štvrtok informoval amerického diplomata Feltmana, že vláda vpustila do Tigraja 369 nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou a povolila humanitárne lety do miest Kombolcha a Lalibela v štáte Amharsko, ktoré sú údajne pod kontrolou TPLF.

Podľa predstaviteľov humanitárnych organizácií sa do Tigraja cez mesto Semera, metropolu s Tigrajom susediaceho federálneho štátu Afarsko, do štvrtkového poludnia nepresunuli žiadne nákladné autá a nebolo jasné, kedy sa tak stane.

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam federálna vláda vyslala vojenské jednotky, aby zvrhli tamojšiu vládu vedenú TPLF. Abiy, laureát Nobelovej ceny za mier za rok 2019, uviedol, že tento krok bol reakciou na útoky TPLF na základne vládnych síl.