Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA a Británia privítali prímerie medzi Izraelom a Hamasom

Americký prezident Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Som presvedčený, že Palestínčania a Izraelčania si zaslúžia žiť v pokoji a bezpečí, uviedol prezident USA.

Washington 21. mája (TASR) - Prezident Spojených štátov Joe Biden privítal v noci na piatok vyhlásenie prímeria medzi palestínskym radikálnym hnutím Hamas s Izraelom, s ktorým súhlasili obe strany tohto konfliktu. Podľa Bidena ide po 11 dňoch bojov o "skutočnú príležitosť dosiahnuť pokrok," píše agentúra AFP.

"Verím, že máme skutočnú príležitosť dosiahnuť pokrok a som odhodlaný usilovať sa o to," povedal Biden v Bielom dome. Zároveň ocenil úlohu Egypta pri sprostredkovaní tejto dohody o zastavení paľby.

"Som presvedčený, že Palestínčania a Izraelčania si rovnako zaslúžia žiť v pokoji a bezpečí. Moja administratíva bude pokračovať v našej tichej a neoblomnej diplomacii," dodal.



Podľa agentúry Reuters tiež Biden prisľúbil pásmu Gazy humanitárnu pomoc i asistenciu pri obnove tohto regiónu. Uviedol, že pomoc na obnovu Gazy bude poskytnutá v spolupráci s palestínskou samosprávou, a nie s Hamasom, ktorý USA označujú za teroristickú organizáciu.

Najnovšie správy o prímerí na Blízkom východe privítalo aj Spojené kráľovstvo. "Všetky strany musia pracovať na tom, aby bolo prímerie trvalé a ukončili neprijateľný cyklus násilia a civilných obetí," napísal na Twitteri britský šéf diplomacie Dominic Raab. Dodal, že Británia podporuje "úsilie o nastolenie mieru“.



Úrad predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua vo štvrtok večer potvrdil, že tamojší bezpečnostný kabinet jednomyseľne schválil prímerie v Gaze. Vo vyhlásení úradu sa uvádza, že ministri súhlasili s "prijatím egyptskej iniciatívy" a vyhlásením dvojstranného prímeria bez akýchkoľvek podmienok. Podľa agentúry Reuters hovorca hnutia Hamas potvrdil uzavretie prímerie a uviedol, že bude "vzájomné a simultánne". Potvrdil, že Izrael a Hamas prestanú s cezhraničnou paľbou v piatok od 01.00 h SELČ.