Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA a EÚ začali dvojdňové rokovania s cieľom napraviť vzájomné vzťahy

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ustanovujúce zasadnutie Rady pre obchod a technológie (TTC) sa koná v čase, keď výrobcovia na celom svete zápasia s nedostatkom dôležitých polovodičov.

Pittsburgh 29. septembra (TASR) - Predstavitelia USA a Európskej únie (EÚ) v stredu otvorili v Pittsburghu svoje dvojdňové stretnutie na vysokej úrovni s cieľom napraviť vzťahy poškodené za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa a posilniť spoluprácu v technologických otázkach.

Ustanovujúce zasadnutie Rady pre obchod a technológie (TTC) sa koná v čase, keď výrobcovia na celom svete zápasia s nedostatkom dôležitých polovodičov. A koná sa v Pittsburghu, v meste, ktoré bolo kedysi srdcom amerického oceliarskeho priemyslu a postupne sa zmenilo na centrum technológií.

Ministri sa stretli v Mill 19, masívnej továrni na výrobu munície počas druhej svetovej vojny, z ktorej sa neskôr stala oceliareň a v súčasnosti tam sídli moderné výskumné centrum pre robotiku Univerzity Carnegie Mellon.

Oceľ je svojim spôsobom prítomná na stretnutí aj dnes, pretože obe strany musia vyriešiť konflikt ohľadom ciel na oceľ a hliník z čias exprezidenta Trumpa.

Jeho administratíva odôvodnila v júni 2018 zavedenie ciel na dovoz ocele z EÚ vo výške 25 % a na hliník vo výške 10 % obavami o národnú bezpečnosť. Clá sú odvtedy tŕňom v oku transatlantických vzťahov.

Washington a Brusel však jasne uviedli, že riešenie tohto konfliktu nebude súčasťou diskusií v Pittsburghu.

Rada pre obchod a technológie sa zrodila počas júnovej návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v Bruseli, keď sa pokúsil napraviť vzťahy a dosiahnuť dohodu o urovnaní dlhoročného sporu o dotácie pre výrobcov lietadiel Airbus a Boeing, pričom obe strany pozastavili svoje clá.

Odvtedy však niektoré udalosti zvýšili napätie medzi Washingtonom a Bruselom, vrátane náhleho odchodu USA z Afganistanu na konci augusta a oznámenia o bezpečnostnom pakte medzi USA, Austráliou a Britániou, ktorý Európa vníma ako urážku.

Pokiaľ ide o Washington, rozhovory vedú štátny tajomník Antony Blinken, obchodná zástupkyňa Katherine Taiová a ministerka obchodu Gina Raimondová. V európskej delegácii sú podpredseda Európskej komisie (EK), ktorý ma na starosti obchod, Valdis Dombrovskis a podpredsedníčka a eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Biely dom pred stretnutím uviedol, že Spojené štáty a EÚ sú „nepostrádateľnými partnermi“ a ich cieľom bude „podporovať zdieľaný hospodársky rast“.

Hlavným bodom rokovaní bude globálny nedostatok dôležitých čipov.

Podľa návrhu komuniké chcú obe strany prijať spoločný záväzok o „vybalansovaní svetových dodávateľských reťazcov s cieľom zvýšiť bezpečnosť dodávok“ a tiež zvýšiť kapacitu výroby čipov na domácom trhu.

Raimondová povedala, že nedostatok polovodičov je ekonomickým problémom a problémom národnej bezpečnosti, a vyzvala na investície do domácej výroby v USA aj v EÚ.

„Amerika vytvorila polovodičový priemysel a svojho času vyrábala takmer 40 % všetkých čipov,“ uviedla v utorok (28.9.) v príhovore pre Ekonomický klub vo Washingtone. „Dnes sa podieľame iba 12 % na celosvetovej produkcii a vyrábame 0 % najmodernejších čipov.“

Vyzvala Kongres, aby schválil legislatívu o investovaní do domácej výroby čipov, ktorá „v budúcnosti ochráni Američanov pred podobným narušením dodávateľského reťazca“.

Okrem polovodičov plánujú obe strany diskutovať aj o tom, ako spolupracovať v boji proti nekalým obchodným praktikám Číny, ako sú dotácie v priemysle a nútený prenos technológií.

Bidenova administratíva doposiaľ pokračuje v tvrdej Trumpovej línii voči Pekingu a ponechala sankčné clá na čínsky tovar.

Hoci Dombrovskis zdôraznil, že cieľom TTC nie je zamerať sa na konkrétnu krajinu, v komuniké sa hovorí o boji proti „netrhovým ekonomikám“, čo je diplomatický kód pre Čínu, a tiež o spolupráci pri kontrole investícií a vývozu.

Podľa návrhu vyhlásenia sa EÚ a Spojené štáty zaviazali, že budú úzko spolupracovať na ochrane svojich zamestnancov pred "nekalými obchodnými praktikami, ktoré podkopávajú svetový obchodný systém".