Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA a európski spojenci budú v súvislosti s Ukrajinou spolupracovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa nemenovaného predstaviteľa z prostredia amerického Kongresu tiež americká strana bude tlačiť na Nemecko, aby zastavilo projekt plynovodu Nord Stream 2 v prípade, že Rusko napadne Ukrajinu.

Washington 8. decembra (TASR) - Najvyšší predstavitelia Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a Spojených štátov sa počas utorňajšieho spoločného telefonátu dohodli, že budú veľmi úzko spolupracovať v súvislosti s koordinovaným a komplexným prístupom v reakcii na zhromažďovanie ruských vojsk pri hraniciach Ukrajiny. Vyhlásenie Bieleho domu citovala agentúra Reuters.

Americký prezident Joe Biden telefonoval s najvyššími predstaviteľmi Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska po virtuálnom summite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý trval približne dve hodiny. Biden varoval Putina pred vážnymi ekonomickými sankciami v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa nemenovaného predstaviteľa z prostredia amerického Kongresu tiež americká strana bude tlačiť na Nemecko, aby zastavilo projekt plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2) v prípade, že Rusko napadne Ukrajinu.

Putin naopak žiadal Bidena o "spoľahlivé a právne záväzné záruky" toho, že sa NATO nebude rozširovať na východ. Ruský prezident podľa Kremľa uviedol, že NATO buduje svoju vojenskú infraštruktúru blízko ruských hraníc. Vyjadrili tiež znepokojenie nad údajnými provokáciami Kyjeva v ukrajinských regiónoch kontrolovaných proruskými separatistami.

Obe strany na záver rokovaní súhlasili, že otázky v súvislosti so situáciou na Ukrajine budú naďalej spoločne konzultovať.

Ako uvádza agentúra AFP, V Európe rastú obavy z vojny pre obvinenia Washingtonu a Kyjeva, podľa ktorých Rusko posilňuje svoju vojenskú prítomnosť blízko hraníc s Ukrajinou, čo vyvolalo obavy z možnej ruskej invázie. Moskva však tieto obvinenia odmieta.