Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA a Holandsko zrenovujú 90 českých tankov pre Ukrajinu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jonhap

Celkovo má modernizácia tankov stáť 90 miliónov dolárov, pričom tieto výdavky si USA aj Holandsko rozdelia na polovicu.

Washington 4. novembra (TASR) - Spojené štáty a Holandsko zaplatia za renováciu dovedna 90 českých tankov T-72B, ktoré budú následne poslané na Ukrajinu. Oznámila to v piatok Sabrina Singhová z tlačového oddelenia amerického ministerstva obrany, informuje spravodajská stanica CNN.

Modernizácia tankov je súčasťou nových balíkov vojenskej pomoci Ukrajine, ktoré v piatok ohlásili USA aj Holandsko. Celkovo má stáť 90 miliónov dolárov, pričom tieto výdavky si USA aj Holandsko rozdelia na polovicu.

Tanky pochádzajú zo zásob českého obranného priemyslu, ako na svojej webstránke uvádza americké ministerstvo obrany v spoločnom vyhlásení s českým aj holandským rezortom obrany. Vo vyhlásení sa tiež píše, že prvé zo zrekonštruovaných českých tankov by následne na Ukrajinu mali byť poslané ešte v decembri a ďalšie na budúci rok.

Za avizovanú zásielku sa medzičasom všetkým trom zmieneným krajinám poďakoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. "Som vďačný Českej republike, Holandsku a USA za ich spoločné rozhodnutie poskytnúť Ukrajine 90 tankov T-72. Prvých 26 opravených a zmodernizovaných tankov dorazí (na Ukrajinu) v priebehu budúceho mesiaca. Ďakujem vám, priatelia, za vašu neochvejnú solidaritu s Ukrajinou," napísal Kuleba na Twitteri.

Modernizácia tankov je v prípade USA súčasťou nového balíka bezpečnostnej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 400 miliónov dolárov. Ten okrem tankov zahŕňa aj drony, riečne člny či modernizáciu systémov protivzdušnej obrany HAWK, ktoré majú byť taktiež zaslané Ukrajine, uvádza CNN a agentúra AP.

V prípade Holandska spadá modernizácia tankov taktiež pod ohlásenú novú vojenskú pomoc Ukrajine v celkovej hodnote 120 miliónov eur. Amsterdam v rámci nej okrem zrenovovaných tankov poskytne Ukrajine aj inú ťažkú vojenskú techniku, informuje stanica Sky News citujúca z vyhlásenia tamojšieho rezortu obrany.