Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA a ich spojenci uvalili sankcie na Mjanmarsko pred výročím prevratu

Na archívnej snímke z 15. júna 2012 mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij po stretnutí s nórskym premiérom Jensom Stoltenbergom v Osle. Foto: TASR/AP

Británia uvalila sankcie na dve firmy a dvoch jednotlivcov za pomáhanie pri zásobovaní mjanmarských vzdušných síl pohonnými hmotami, ktoré boli použité na bombardovanie civilistov.

Washington 1. februára (TASR) - Spojené štáty a ich spojenci uvalil v utorok nové sankcie na Mjanmarsko. Spravili tak len deň pred druhým výročím vojenského prevratu, ktorým sa v tejto juhoázijskej krajine započala násilná kampaň voči demokratickým aktivistom. TASR o tom informuje podľa správ agentúr APF a Reuters.

Washington uvalil sankcie napríklad na ťažobné spoločnosti, predstaviteľov energetiky či súčasných alebo bývalých vojenských predstaviteľov. Podľa agentúry Reuters navyše Spojené štáty vôbec prvýkrát sankciovali aj predstaviteľov mjanmarskej štátnej ropnej a plynárenskej skupiny Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE).

"Počas uplynulých dvoch rokov armáda stále používa násilie a utláčanie, aby mjanmarskému ľudu odoprela možnosť vybrať si svojich lídrov," uviedlo americké ministerstvo financií vo vyhlásení.

Spojené štáty nové sankcie oznámili súbežne s Kanadou, Britániou a Austráliou.

Kanada uvalila v utorok sankcie na šesť jednotlivcov a zakázala export, predaj a dodávanie leteckého paliva do Mjanmarska. Austrália zase sankciovala členov mjanmarskej junty a firmy riadené armádou.

Británia uvalila sankcie na dve firmy a dvoch jednotlivcov za pomáhanie pri zásobovaní mjanmarských vzdušných síl pohonnými hmotami, ktoré boli použité na bombardovanie civilistov.

"Junta musí niesť zodpovednosť za svoje brutálne zásahy proti opozičným hlasom, za terorizujúce nálety a bezočivé porušovanie ľudských práv," uviedol britský minister zahraničných vecí vo vyhlásení James Cleverly.

Armáda prevzala moc v Mjanmarsku vo februári 2021, keď zvrhla demokraticky zvolenú vládu laureátky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij a vyhlásila výnimočný stav.