Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA a Japonsko posilnia bezpečnostnú spoluprácu

Japonský minister obrany Jasukazu Hamada (vľavo) a americký minister obrany Lloyd Austin (vpravo) si podávajú ruky počas stretnutia po tlačovej konferencii vo Washingtone v stredu 11. januára 2023. Foto: TASR/AP

Tešíme sa z dnešného historické rozhodnutia spojenectva zameraného na optimalizáciu pozície amerických síl v Japonsku, uviedol minister zahraničných vecí Lloyd Austin.

Washington 12. januára (TASR) - Spojené štáty a Japonsko ohlásili v stredu novú iniciatívu zameranú na posilnenie ich bezpečnostnej spolupráce. Stalo sa tak v čase, keď Čína a Severná Kórea začínajú predstavovať hrozbu v súvislosti s rastúcim napätím v indopacifickom regióne. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

"Tešíme sa z dnešného historické rozhodnutia spojenectva zameraného na optimalizáciu pozície amerických síl v Japonsku," uviedol minister zahraničných vecí Lloyd Austin na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a ich rezortnými kolegami z Japonska Jošimasom Hajašim a Jasukazuom Hamadom.

Plánované kroky USA a Japonska prispejú k "posilneniu odstrašovania v tomto regióne a umožnia účinnejšie brániť Japonsko a jeho ľud," povedal Austin.

Pôjde najmú o zmeny v prítomnosti amerických vojakov na japonskom ostrove Okinava do roku 2025. Austin povedal, že v "stále náročnejšom bezpečnostnom prostredí" sa Japonsko a Spojené štáty dohodli na reorganizácii 12. delostreleckého pluku v Japonsku na 12. námorno-pobrežný pluk. Podľa šéfa amerického rezortu obrany bude "smrteľnejší, agilnejší a schopnejší".

O ďalších plánoch v oblasti bezpečnosti budú podľa DPA v piatok na stretnutí v Bielom dome rokovať americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida.

Japonsko len nedávno ohlásilo rozsiahle posilňovanie svojich obranných schopností v reakcii na snahu Číny posilniť svoj vplyv v indopacifickom regióne a hrozbu zo strany Severnej Kórey, ktorá vlani vykonala bezprecedentné množstvo zbraňových skúšok.