Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA a Japonsko sa zaviazali spoločne čeliť vplyvu Číny

Na snímke zľava americký minister obrany Lloyd Austin, šéf diplomacie USA Antony Blinken, japonský premiér Jošihide Suga, japonský minister zahraničných vecí Tošimicu Motegi a japonský minister obrany Nobuo Kiši pózujú pre spoločnú fotografiu v kancelárii predsedu vlády Japonska v Tokiu v utorok 16. marca 2021. Foto: TASR/AP

Šéf amerického rezortu diplomacie v Tokiu zároveň odsúdil mjanmarskú armádu a obvinil ju z brutálneho potláčania pokojných demonštrantov, ktorí už šiesty týždeň protestujú proti vojenskému prevratu.

Tokio 16. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf Pentagónu Lloyd Austin počas svojej návštevy Japonska v utorok upozornili spolu so svojimi japonskými rezortnými kolegami na destabilizačné správanie sa Číny, informovala agentúra AFP.

Japonská metropola Tokio je pre ministra obrany Austina a šéf americkej diplomacie Blinkena prvou zastávkou na ich prvej zámorskej pracovnej ceste. Jej cieľom je posilniť spojenectvá a čeliť rastúcemu vplyvu Číny v tomto regióne.

Americkí a japonskí ministri vydali po dvojstranných rozhovoroch spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že "Správanie sa Číny, ktoré sa vymyká zaužívanému medzinárodnému poriadku, predstavuje politické, hospodárske, vojenské a technologické výzvy".

"Ministri sa zaviazali čeliť nátlaku a destabilizujúcemu správaniu sa (Číny) voči ostatným štátom v regióne," pokračuje vyhlásenie a menovite spomína aj Taiwanský prieliv.

Blinken ďalej opäť vyzval Severnú Kóreu, aby sa vzdala jadrových zbraní, pretože jej arzenál "predstavuje hrozbu pre medzinárodný mier a stabilitu". Zároveň v tejto súvislosti rokuje s regionálnymi spojencami o spoločnej stratégii.

Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, totiž v utorok uviedla, že USA sa "snaží cez oceán šíriť zápach strelného prachu na našom území". Blinken na tieto Jo-džongine slová nereagoval a povedal, že Washington sa od februára viackrát pokúsil nadviazať diplomatický kontakt s Pchjongjangom, avšak neúspešne.

Šéf amerického rezortu diplomacie v Tokiu zároveň odsúdil mjanmarskú armádu a obvinil ju z "brutálneho potláčania pokojných demonštrantov", ktorí už šiesty týždeň protestujú proti vojenskému prevratu.