Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA a Južná Kórea varujú KĽDR pred dôsledkami ďalšej jadrovej skúšky

Severokórejský vojak stráži raketu dlhého doletu na odpaľovacej rampe v kozmodróme Sohae v Tongchang-ri 8. apríla 2012. Foto: TASR/AP Photo/David Guttenfelder

Vlani v decembri KĽDR vypustila raketu dlhého doletu, ktorá dopravila na obežnú dráhu družicu. V súvislosti s tým Západ Pchjongjang podozrieva, že šlo o krycí manéver testu zbrojných technológií.

Soul 5. februára (TASR) - Nový minister zahraničných vecí USA John Kerry sa dnes v telefonickom rozhovore so svojím juhokórejským rezortným kolegom Kim Sung-hwanom zhodol na tom, že Severná Kórea bude musieť znášať dôsledky, ak splní svoju hrozbu a uskutoční jadrové skúšky.

Ako dodáva agentúra AP, juhokórejský prezident I Mjong-bak v rozhovore pre miestny denník pripustil, že Pchjongjang má zrejme v pláne uskutočniť simultánny nukleárny test, ktorého cieľom je pravdepodobne dokázať, aký pokrok KĽDR dosiahla vo svojom zbrojnom programe.

Vlani v decembri KĽDR vypustila raketu dlhého doletu, ktorá dopravila na obežnú dráhu družicu. V súvislosti s tým Západ Pchjongjang podozrieva, že šlo o krycí manéver testu zbrojných technológií. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN KĽDR odsúdila a pohrozila uvalením nových sankcií v prípade, že pristúpi k tretej jadrovej skúške v poradí od roku 2006.

Očakáva sa, že Pchjongjang pristúpi k tejto skúške už v dohľadnom čase: tamojšie štátne médiá totiž v nedeľu informovali, že vodca Kim Čong-un vydal pokyny pre armádu v záujme posilnenia ochrany národnej suverenity.

Juhokórejský veľvyslanec pri OSN Kim Suk v noci nadnes na tlačovej konferencii v New Yorku vyslovil obavu, že jadrová skúška KĽDR sa uskutoční vo veľmi krátkom čase. Dokazuje to podľa neho aj aktivita na jadrovej strelnici. Podobne ako ministri zahraničných vecí Južnej Kórey a USA, aj Kim očakáva, že Bezpečnostná rada OSN bude v prípade uskutočnenia testov reagovať "rozhodnými a tvrdými opatreniami" voči KĽDR.

Najnovšie satelitné snímky zachytávajú novú aktivitu na južnom okraji jadrovej strelnice na severovýchode KĽDR. Prípravy v druhom tuneli vyhĺbenom v horskom masíve, v ktorom sa majú uskutočniť testy, sú už ukončené, napísal dnes juhokórejský denník Čoson ilbo s odvolaním sa na vládne zdroje.

Juhokórejský prezident I Mjong-bak v dnešnom rozhovore pre denník Čoson ilbo vyhlásil, že Severná Kórea by mohla uskutočniť simultánny nukleárny test, čo by bolo dôkazom jeho snáh vyvinúť jadrové hlavice dostatočne malé na to, aby boli vhodné ako munícia do rakiet dlhého doletu. Prezident v rozhovore nespresnil, či sa jeho slová opierajú o informácie spravodajských služieb.

Prezident ďalej vyslovil obavu, že bude ťažké presvedčiť KĽDR, aby sa vzdala svojich ambícií v oblasti využitia jadrovej energie na iné ako mierové účely, ale vyjadril nádej, že prostredníctvom diplomatických rokovaní bude možné dosiahnuť pokrok.

Ako pripomína agentúra AP, Južná Kórea a USA začali v pondelok trojdňové námorné vojenské cvičenie pri východnom pobreží Kórejského polostrova. Obe strany ubezpečili, že cvičenie bolo naplánované dávno pred vypuknutím najnovšej krízy súvisiacej so severokórejskými jadrovými testami.

Podľa pozorovateľov manévre, na ktorých sa zúčastňuje aj americká jadrová ponorka, možno vnímať aj ako varovanie adresované KĽDR. Severná Kórea však tvrdí, že prítomnosť amerických vojakov v južnej časti polostrova je dostatočným dôvodom pre rozvoj jej jadrového programu.