Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA a Južná Kórea zrušili spoločné manévre voči KĽDR

Americký prezident Donald Trump (vľavo) sa rozpráva so severokórejským lídrom Kim Čong-unom, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Severná Kórea dlhodobo protestuje proti spoločným vojenským cvičeniam Južnej Kórey s jej strategickými partnermi, ktoré odsudzuje ako prípravy na inváziu na svoje územie.

Bangkok 17. novembra (TASR) - Spojené štáty a Južná Kórea odložia spoločné vojenské cvičenie, ktoré bolo naplánované na november tohto roku. Ako podľa agentúry AFP uviedol v nedeľu americký minister obrany Mark Esper, ide o akt dobrej vôle voči Severnej Kórei.

"Toto rozhodnutie sme urobili ako akt dobrej vôle v snahe prispieť k vytvoreniu atmosféry priaznivej pre diplomaciu a pokrok v záujme nastolenia mieru," povedal Esper novinárom na okraj stretnutia ministrov obrany v Bangkoku, hlavnom meste Thajska.

Americký minister naliehal na Pchjongjang, aby sa vrátil k rokovaniam a "prejavil tiež dobrú vôľu, pokiaľ ide o rozhodovanie o konaní výcvikov, cvičení či skúšok" zbraní.

Rokovania o severokórejskom jadrovom programe sú v slepej uličke od februára, keď sa vo vietnamskom Hanoji stretli lídri USA a KĽDR - Donald Trump a Kim Čong-un.

Ich summit sa skončil bez dosiahnutia očakávanej dohody, lebo Severná Kórea žiadala stiahnutie amerických sankcií výmenou za denuklearizáciu, čo Trump nebol ochotný spraviť.

Rozhovory na pracovnej úrovni sa obnovili v októbri vo Švédsku, pričom však veľmi rýchlo došlo k ich prerušeniu, keď KĽDR obvinila USA, že sa nevzdali svojho "starého prístupu" k riešeniu problému so severokórejským jadrovým programom.

Esper v nedeľu zdôraznil, že rozhodnutie o odklade juhokórejsko-amerického cvičenia nie je ústupkom, ale prejavom snahy o vytvorenie "väčšieho priestoru" pre diplomatov na dosiahnutie dohody s KĽDR.

Esperov juhokórejský kolega Čong Kjong-du uviedol, že zatiaľ nebol dohodnutý náhradný termín na konanie cvičení. Spresnil, že sa o tom rozhodne v rámci "našich prebiehajúcich konzultácií".

Severná Kórea dlhodobo protestuje proti spoločným vojenským cvičeniam Južnej Kórey s jej strategickými partnermi, ktoré odsudzuje ako prípravy na inváziu na svoje územie.

Agentúra AFP pripomenula, že Spojené štáty americké a Južná Kórea minulý rok po singapurskom summite prezidenta Trumpa a vodcom Severnej Kórey zrušili niekoľko plánovaných spoločných vojenských cvičení.