Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

USA a Organizácia amerických štátov odsúdili útoky na Guaidóa

Na archívnej snímke z 10. februára 2022 líder venezuelskej opozície Juan Guaidó odpovedá na otázky počas rozhovoru s americkou agentúrou Associated Press. Foto: TASR/AP

Blinken na Twitteri pripomenul, že išlo o druhý útok na Guaidóa v období niekoľkých týždňov. Na jeho štáb zaútočili v sobotu 4. júna spojenci prezidenta Nicolása Madura v meste Maracaibo.

Washington 13. júna (TASR) - Vláda USA a Organizácia amerických štátov (OEA) v nedeľu slovne odsúdili prejavy násilia voči lídrovi venezuelskej opozície Juanovi Guaidóovi. Ten bol v sobotu terčom útoku na severozápade Venezuely. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

"Spojené štáty sú hlboko znepokojené a odsudzujú tieto stupňujúce sa prejavy násilia, prenasledovanie a zastrašovanie voči dočasnému prezidentovi Guaidóovi a všetkým, ktorí zastávajú demokraciu," napísal na Twitteri minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

"Odsudzujeme akúkoľvek formu násilia a politického prenasledovania, ktorú realizuje diktatúra," uviedol na Twitteri generálny tajomník OEA Luis Almagro.

Sobotňajší incident sa odohral počas Guaidóovej návštevy vo venezuelskom štáte Cojedes. Na videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach vidno, ako viaceré osoby na tohto politika útočia, strkajú doňho a hádžu naňho rôzne predmety.

Blinken na Twitteri pripomenul, že išlo o druhý útok na Guaidóa v období niekoľkých týždňov. Na jeho štáb zaútočili v sobotu 4. júna spojenci prezidenta Nicolása Madura v meste Maracaibo.

Spojené štáty a ďalšie krajiny uznávajú Guaidóa ako dočasného prezidenta Venezuely. Madurovo uznanie stiahli po tom, ako ho obvinili zo zmanipulovania jeho znovuzvolenia za prezidenta v roku 2018.

Guaidó v tom čase pritiahol do ulíc davy ľudí, ale jeho popularita klesla z vtedajších približne 60 percent na menej ako 15 percent vo februári, približuje agentúra AP.