Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

USA a Rusko budú 10. januára rokovať o jadrových zbraniach a Ukrajine

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Aj zasadnutie Rady NATO-Rusko a rozhovory medzi Moskvou a Stálou radou OBSE sa majú zamerať na Ukrajinu.

Washington 28. decembra (TASR) – Predstavitelia Spojených štátov a Ruska budú 10. januára viesť dlho očakávané bilaterálne rokovania zamerané na kontrolu jadrových zbraní a rastúce napätie ohľadom Ukrajiny.

Tento termín potvrdil v utorok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov s tým, že rozhovory sa uskutočnia v Ženeve, informovala agentúra AFP.

"Spojené štáty sa tešia na spoluprácu s Ruskom," uviedol hovorca. Dodal, že Rusko môže predložiť na rokovací stôl svoje obavy a USA budú hovoriť o obavách, ktoré vyvolávajú kroky Ruska.

Moskva podľa Riabkova očakáva, že rozhovory s Washingtonom sa budú zameriavať na bezpečnostné požiadavky Ruska.

"Desiaty január bude hlavným dňom bilaterálnych rusko-amerických konzultácií, ktoré, ako dúfame, sa premenia na rokovania o našich návrhoch dohôd,"
povedal Riabkov pre tlačovú agentúru TASS. "Je nemožné dospieť k dohode za jeden deň, nemôžeme však tento proces ani naťahovať. Táto záležitosť je veľmi naliehavá a veľmi vážna," doplnil ruský diplomat.

Hovorca NSC potvrdil tiež medializované informácie, podľa ktorých sa následne 12. januára stretnú predstavitelia Ruska a NATO (Rada NATO-Rusko) a o deň neskôr bude Moskva rokovať s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej členmi sú aj Spojené štáty.

Stretnutie naplánované na 10. januára sa uskutoční v rámci iniciatívy Strategický bezpečnostný dialóg, ktorú na svojom júnovom summite v Ženeve iniciovali americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Hoci tento formát je určený hlavne na záchranu zmlúv o kontrole jadrových zbraní prijatých po skončení studenej vojny, rozhovory sa budú týkať aj patovej situácie ohľadom Ukrajiny, pri ktorej hraniciach Rusko rozmiestnilo tisíce vojakov, povedal nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ Bieleho domu.

Aj zasadnutie Rady NATO-Rusko a rozhovory medzi Moskvou a Stálou radou OBSE sa majú zamerať na Ukrajinu.