Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

USA a Ukrajina ocenili pevné vedenie Stoltenberga na čele NATO

Jens Stoltenberg. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil predĺženie Stoltenbergovho mandátu za skvelú správu.

Washington 4. júla (TASR) - Spojené štáty a Ukrajina v utorok ocenili pevné vedenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorého pôsobenie vo funkcii členské štáty predĺžili do 1. októbra 2024. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

"Svojím pevným vedením, skúsenosťami a úsudkom generálny tajomník Stoltenberg Alianciu preniesol cez najvýznamnejšie výzvy v európskej bezpečnosti od druhej svetovej vojny," uviedol americký prezident Joe Biden vo vyhlásení.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil predĺženie Stoltenbergovho mandátu za skvelú správu. "Náročné časy si vyžadujú pevné vedenie. Jens Stoltenberg práve to potvrdzuje. Teším sa na pokračovanie našej spolupráce," napísal Kuleba na sociálnej sieti.

Šéfovi NATO v utorok telefonicky zagratuloval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Poďakoval som Jensovi Stoltenbergovi za jeho osobné úsilie pri podpore euroatlantických ašpirácií Ukrajiny... Dúfam, že naša spolupráca bude aj v budúcnosti plodná," napísal na sociálnej sieti.

Zelenskyj a Stoltenberg koordinovali svoje pozície pred budúcotýždňovým summitom NATO vo Vilniuse. Diskutovali tiež o situácii na frontovej línii a najnovšom vývoji v Rusku, dodal ukrajinský prezident.

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe uviedol, že predĺženie mandátu Stoltenberga je dobré, dôležité a upokojujúce. "Takisto je dôležité, že záležitosť bola vyjasnená pred budúcotýždňovým summitom (NATO) vo Vilniuse," dodal.

Störe je premiérom od roku 2021 a pôsobil aj ako minister zahraničných vecí (2005-12) a zdravotníctva (2012-13) v období, keď bol nórskym premiérom jeho krajan Jens Stoltenberg (2005-13).

O predĺžení Stoltenbergovho mandátu rozhodli v utorok členské štáty Severoatlantickej aliancie. Tento 64-ročný Nór je na čele NATO od roku 2014 ako 13. generálny tajomník v poradí. Členské štáty Aliancie sa už vlani vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu dohodli na predĺžení jeho mandátu o rok.