Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA kritizovali maďarský zákon o právomociach vlády v čase pandémie

Armádni vojaci hliadkujú na trhovisku 31. marca 2020 v Budapešti, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Prezident János Áder v pondelok zákon podpísal a odmietol kritiku, podľa ktorej je táto právna norma neohraničená časom a poskytuje vláde premiéra Viktora Orbána neobmedzené právomoci.

Budapešť 1. apríla (TASR) - Spojené štáty v stredu aj oficiálne vzniesli námietku voči zákonu o ochrane proti koronavírusu, ktorý v pondelok schválil maďarský parlament a ktorý v utorok nadobudol platnosť.

Veľvyslanectvo USA v Budapešti poskytlo ľavicovému denníku Népszava vyhlásenie, v ktorom Spojené štáty varovali vlády pred nepotrebným a časovo neohraničeným obmedzovaním základných práv, medzi nimi aj slobody tlače.

"Médiá musia mať priestor na to, aby boli schopné informovať o vývoji situácie a o opatreniach kabinetu. Vlády musia zabezpečiť, aby mimoriadne právomoci boli platné iba vymedzený čas," píše sa v dokumente.

Vermontský senátor a uchádzač o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany v USA Bernie Sanders zákon kritizoval už v utorok na Twitteri.

"Autoritatívni lídri v dejinách vždy zneužívali krízy, aby získali neobmedzenú moc. Maďarský Orbán je iba ich posledným príkladom. Teraz - viac než inokedy - musíme brániť demokraciu a právny štát," napísal Sanders.

Parlament hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP schválil v pondelok zákon o ochrane proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorý v čase stavu núdze umožňuje vláde prijímať mimoriadne opatrenia v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, právnej istoty a stability hospodárstva.

Prezident János Áder v pondelok zákon podpísal a odmietol kritiku, podľa ktorej je táto právna norma neohraničená časom a poskytuje vláde premiéra Viktora Orbána neobmedzené právomoci.

"Zákon je účinný iba do ukončenia epidémie a právomoci kabinetu sú v ňom jasne špecifikované," odkázal Áder kritikom, ktorých vyzval, aby preukázali zdržanlivosť.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)