Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Aktivita sopky Kilauea na Havaji ohrozuje geotermálnu elektráreň

Sopka Kilauea v pozadí. Foto: TASR/AP

Výbuch sopky sprevádzaný zemetraseniami začal na Havaji 3. mája. Guvernér Havaja v piatok oznámil, že americký prezident Donald Trump vyhlásil na tichomorskom súostroví stav katastrofy.

Washington 13. mája (TASR) - Na Havaji, najväčšom ostrove havajského súostrovia, sa neďaleko geotermálnej elektrárne objavil v sobotu ďalší sopečný otvor, z ktorého vytryskol menší prúd lávy. Počet činných kráterov chrliacich roztavenú horninu tak stúpol na 16. S odvolaním sa na údaje americkej geologickej služby USGS o tom v nedeľu informovala agentúra AP.

Havajské vulkanologické observatórium (HVO) uviedlo, že najnovšia trhlina vznikla 1,6 kilometra severovýchodne od posledného krátera a východne od geotermálnej elektrárne v havajskej oblasti Puna. Závažnú rýchlosť pohybu lávy však úrady zatiaľ nehlásili.

V rámci preventívneho opatrenia pracovníci elektrárne tento týždeň z miesta premiestnili 50.000 galónov (približne 189.271 litrov) pentánu. Geológovia varujú, že kráter sopky Kilauea na Havaji môže začať vyvrhovať skaly a popol.

Prírodné živly - výbuch sopky sprevádzaný zemetraseniami - sa na Havaji prebudili 3. mája. Guvernér Havaja, ktorý je 50. štátom USA, v piatok oznámil, že americký prezident Donald Trump vyhlásil na tichomorskom súostroví stav katastrofy.