Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Azar: Vývoj očkovacej látky pre COVID-19 nie sú preteky o prvenstvo

Na archívnej snímke zo 7. februára 2020 americký minister zdravotníctva Alex Azar počas tlačovej konferencie na pôde rezortu zdravotníctva vo Washingtone. Spojené štáty v najbližších dňoch vyšlú na Taiwan vládnu delegáciu, ktorú povedie minister zdravotníctva Alex Azar.Ako zdôraznila agentúra AFP, bude to prvá návšteva ministra zdravotníctva USA na Taiwane. Azar bude súčasne prvým členom americkej administratívy, ktorý tam zavíta po šesťročnej prestávke, ako aj najvyššie postaveným úradníkom vlády USA na návšteve Taiwanu od roku 1979. Spojené štáty v roku 1979 zmenili vzťahy s Taiwanom na neoficiálne, ale zostávajú popredným dodávateľom zbraní na ostrov. Foto: TASR/AP

Azar to oznámil počas návštevy Taiwanu v reakcii na tvrdenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že jeho krajina ako prvá zaregistrovala vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2.

Tchaj-pej 12. augusta (TASR) - Americký minister zdravotníctva Alex Azar v stredu uviedol, že snaha o vyvinutie očkovacej látky na koronavírusové ochorenie "nie sú preteky o prvenstvo", píše agentúra AP.

Azar to oznámil počas návštevy Taiwanu v reakcii na tvrdenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že jeho krajina ako prvá zaregistrovala vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2. Putinovo vyhlásenie však vyvolalo pochybnosti o účinnosti a bezpečnosti novej vakcíny aj zo strany Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Podľa Azara USA kombinujú schopnosti svojej vlády, hospodárstva a biofarmaceutického priemyslu, aby "čo najrýchlejšie v prospech občanov Spojených štátov, ale aj v prospech ľudí na celom svete poskytli bezpečnú a účinnú očkovaciu látku".

Tvrdí tiež, že USA zabezpečili zmluvu o pokročilej výrobe vakcíny vyvíjanej spoločnosťou Moderna a uzavreli dohody o dodávkach s ďalšími piatimi firmami, ktoré na vakcínach pracujú.

Podľa neho štyri zo šiestich spoločností, ktoré sú predmetom zmluvy, uviedli vo výsledkoch testov, že vakcíny produkujú - a to bez závažných vedľajších účinkov - viac protilátok proti vírusu než ľudia, ktorí sa z ochorenia COVID-19 už vyliečili.

Azar tiež dodal, že vakcíny dvoch spoločností vstúpili do tretej skúšobnej fázy, zatiaľ čo ruská očkovacia látka sa do tohto štádia len dostáva bez toho, aby vláda o pokrokoch zverejnila akékoľvek informácie.

Proces vývoja vakcíny zo strany USA by mal umožniť, aby sa do konca roka vyrobila "štandardná, bezpečná a účinná vakcína" dostupná v desiatkach miliónoch dávok, uzavrel minister zdravotníctva.