Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Biden a Harrisová sa stretli s rodinou Georgea Floyda

Snímka zo stretnutia rodiny Georga Floyda s prezidentom a viceprezidentkou USA, 25. mája 2021. Foto: TASR/AP

Dvanásťčlenná porota Chauvina v apríli uznala za vinného vo všetkých bodoch obžaloby.

Washington 26. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová sa v utorok v Bielom dome stretli s príbuznými Afroameričana Georgea Floyda, ktorý vlani 25. mája zomrel v meste Minneapolis pri zákroku polície. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica CNN.

Biden na Twitteri pripomenul, že od smrti Georgea Floyda uplynul jeden rok. "Georgeova rodina za ten čas preukázala mimoriadnu odvahu," napísal prezident.



Súd v apríli bývalého policajta Dereka Chauvina v súvislosti s Floydovou smrťou uznal za vinného z vraždy druhého aj tretieho stupňa a tiež zabitia.

Rozsudok v procese s týmto bývalým policajtom bol podľa prezidentových utorkových vyjadrení "krok smerom k spravodlivosti". Biden však dodal, že je potrebné pokračovať.

Americký Kongres v súčasnosti rokuje o reforme polície, ktorá je pomenovaná symbolicky po Georgeovi Floydovi. Biden vyjadril presvedčenie, že Senát mu tento návrh legislatívy čoskoro pošle na podpísanie, píše agentúra AP.

Floydovu smrť si v utorok pripomenuli aj v meste Minneapolis, kde ľudia na jeho počesť držali minútu ticha a uskutočnili sa aj vystúpenia hudobníkov, píše agentúra AP. Podobné spomienkové zhromaždenia sa konali i v New Yorku a Los Angeles a aj v niektorých európskych krajinách.

Floyd zomrel vlani 25. mája v meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota po tom, ako mu Chauvin kľačal pri zatýkaní na krku vyše osem minút a ignoroval Floydove sťažnosti na to, že nemôže dýchať. Tento čin vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Chauvina bezprostredne po Floydovej smrti prepustili z policajného zboru, rovnako ako aj ďalších troch policajtov, ktorí boli prítomní pri zatýkaní. Tí čelia obvineniam z napomáhania a podnecovania k vražde druhého stupňa a zo zabitia druhého stupňa. Proces s nimi sa má začať 23. augusta.

Dvanásťčlenná porota Chauvina v apríli uznala za vinného vo všetkých bodoch obžaloby. Za vraždu druhého stupňa mu hrozí 40-ročné za vraždu tretieho stupňa 25-ročné a za zabitie desaťročné väzenie, pričom verdikt s výškou jeho trestu má súd oznámiť 16. júna.