Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden a Harrisová si pripomenú obete pandémie

Americký prezident Joe Biden, archívne foto. Foto: TASR/AP

Biden kladie dôraz na pripomínanie si životov vyhasnutých v dôsledku nákazy koronavírusom

Washington 22. februára (TASR) - Americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová si v pondelok pripomenú pamiatku obetí koronavírusovej pandémie v Spojených štátoch. Na súmraku budú spolu s partnermi pri Bielom dome držať minútu ticha a zapália sviečky, oznámila prezidentská kancelária. Biden predtým vystúpi s príhovorom, informovala agentúry DPA a AP.

Očakáva sa, že USA počas pondelka dosiahnu ďalšiu smutnú hranicu v pandémii, keď počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v krajine prekročí 500.000. V absolútnych číslach je to zďaleka najvyšší počet obetí v súvislosti s nákazou koronavírusom Sars-CoV-2 zo všetkých krajín sveta. Prvé známe úmrtie v dôsledku covidu zaznamenali USA vlani 6. februára, uviedla televízia CNN.

Televízia NBC News už na základe vlastného výpočtu informovala, že počet úmrtí v USA presiahol pol milióna ešte v nedeľu. Podľa rešpektovanej štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa sa Spojené štáty k tejto hranici blížia s vyše 498.800 úmrtiami evidovanými k nedeľňajšiemu večeru.

Biden kladie dôraz na pripomínanie si životov vyhasnutých v dôsledku nákazy koronavírusom, približuje AP. Prvé podujatie, na ktorom sa zúčastnil po príchode do Washingtonu na svoju inauguráciu pred mesiacom, bola spomienková ceremónia, kde predniesol príhovor.