Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden je ochotný ísť s Trumpom do druhej debaty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na stole sú aj možnosti debaty v exteriéry či online.

Washington 5. októbra (TASR) – Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden v pondelok uviedol, že je pripravený stretnúť sa s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na v poradí druhej prezidentskej debate, ak vedci povedia, že je to bezpečné. Trump je totiž nakazený novým druhom koronavírusu a aktuálne sa lieči v nemocnici, píše agentúra AP.

„Ak vedci povedia, že je to bezpečné, ak budú bezpečné vzdialenosti, potom si myslím, že je to v poriadku," povedal Biden novinárom pred odletom na Floridu, kam odcestoval v rámci prezidentskej kampane.

To, či by sa mala nasledujúca prezidentská debata naplánovaná na 15. októbra v Miami, konať virtuálne, Biden komentovať odmietol.

Trump a Biden stáli od seba počas prvej debaty 29. septembra v Clevelande vo vzdialenosti zhruba tri metre, no žiaden z nich nemal na sebe ochranné rúško.

Trump mal pozitívny test na nový koronavírus minulý štvrtok a svoju nákazu oznámil v piatok v skorých ranných hodinách. Momentálne je hospitalizovaný vo vojenskej nemocnici Walter Reed Army Medical Center pri Washingtone. Lekári by mali ešte v pondelok večer rozhodnúť o jeho možnom prepustení do domácej liečby.

V rámci preventívnych opatrení sa počas debaty kandidátov na viceprezidenta, ktorá prebehne v stredu 7. októbra v štáte Utah, zväčší povinný odstup medzi účastníkmi z pôvodných dvoch metrov na 3,6 metra.

Vynárajú sa aj otázky, či by sa nasledovná debata prezidentských kandidátov mala konať vonku, s povinnými rúškami, virtuálne alebo vôbec, poznamenala AFP.