Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Biden zagratuloval Sugovi k úspešnej olympiáde v Tokiu

Americký prezident Joe Biden, archívne foto. Foto: TASR/AP

Opatrenia týkajúce sa verejného zdravia boli prijaté tak, aby mohli olympijskí atléti súťažiť v najlepších tradíciách olympijského ducha, uviedol Biden.

Washington 10. augusta (TASR) – Americký prezident Joe Biden v pondelok telefonicky zablahoželal japonskému premiérovi Jošihidemu Sugovi k úspešnému usporiadaniu letných olympijských hier v Tokiu, ktoré sa skončili v nedeľu, ako aj k zdravotným opatreniam, vďaka ktorým sa olympiáda mohla uskutočniť.

Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu. Biden v rámci telefonátu zároveň vyjadril podporu zo strany Spojených štátov pre nadchádzajúcu paralympiádu, ktorá sa v Tokiu začne 24. augusta.

„Prezident Biden ocenil výkony všetkých športovcov a vyzdvihol úspech japonských aj amerických olympionikov," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. „Opatrenia týkajúce sa verejného zdravia boli prijaté tak, aby mohli olympijskí atléti súťažiť v najlepších tradíciách olympijského ducha," uviedol Biden.

Suga, významný Bidenov spojenec pri vyvíjaní tlaku na čoraz sebavedomejšiu Čínu, však v súvislosti s opätovným nárastom prípadov covidu v Japonsku zaznamenal prudký pokles domácej podpory.

Na archívnej snímke Jošihide Suga
Foto: TASR/AP


Pondelkový prieskum verejnej mienky ukázal, že podpora premiéra je pod 30 percent po prvý raz odvtedy, ako sa Suga vlani v septembri ujal úradu. Podľa víkendového prieskumu denníka Jomiuri šimbun je 64 percent Japoncov spokojných, že sa olympiáda uskutočnila, zatiaľ čo opačný názor má 28 percent obyvateľov.

Hry sa konali v čase, keď bolo Tokio v mimoriadnom stave, a väčina športovísk bola vzhľadom na pandémiu bez divákov.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v pondelok vo Washingtone stretol s japonským poradcom pre národnú bezpečnosť Takeom Akibom. Obaja diplomati zdôraznili dôležitosť americko-japonského spojenectva pre zachovanie „inkluzívneho, slobodného a otvoreného indo-pacifického priestoru".

Blinken a Akiba tiež prízvukovali význam uchovania mieru a stability v Taiwanskom prielive, ako aj dôležitosť trilaterálnej spolupráce medzi USA, Japonskom a Južnou Kóreou pri riešení problémov vrátane jadrového odzbrojenia Kórejského polostrova.