Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

USA: Biely dom vyzval na komplexné reformy imigračného systému krajiny

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Najvyšší súd Spojených štátov v utorok rozhodol, že opatrenie z čias začiatku pandémie koronavírusu, ktorým sa zablokoval prístup stovkám migrantov do krajiny, zostane dočasne v platnosti.

Washington 28. decembra (TASR) - Biely dom vyzval v utorok na "komplexné" reformy imigračného systému USA po tom, čo najvyšší súd krajiny udržal v platnosti kontroverzné opatrenie využívané na blokovanie migrantov a žiadateľov o azyl pri vstupe USA predovšetkým na hraniciach s Mexikom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Aby sme skutočne napravili náš nefunkčný imigračný systém, potrebujeme, aby Kongres schválil komplexné opatrenia na reformu imigrácie," uviedla vo vyhlíásení Karine Jean-Pierreová, tlačová tajomníčka amerického prezidenta Joea Bidena.

Najvyšší súd Spojených štátov v utorok rozhodol, že opatrenie z čias začiatku pandémie koronavírusu, ktorým sa zablokoval prístup stovkám migrantov do krajiny, zostane dočasne v platnosti. Obmedzenia boli zavedené ešte za vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa na začiatku pandémie v roku 2020.

Verdikt súdu prinajmenšom dočasne akceptoval petíciu 19 republikánmi vedených amerických štátov, ktoré uviedli, že v prípade zrušenia tohto opatrenia a následného otvorenia hraníc by boli zaplavené migrantmi. Platnosť tohto opatrenia mala vypršať tento týždeň. Najvyšší súd USA sa otázkou bude opäť zaoberať vo februári nadchádzajúceho roka.