Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Blinken sa v Ríme stretne so šéfom izraelskej diplomacie Lapidom

Jair Lapid, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Centrista Lapid zostavil novú izraelskú vládnu koalíciu, ktorá zosadila dlhoročného premiéra Benjamina Netanjahua.

Berlín/Washington 23. júna (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa prvýkrát stretne s novým šéfom izraelskej diplomacie Jairom Lapidom v nedeľu v Ríme, uviedli v stredu nemenované americké zdroje. Informuje o tom agentúra AFP.

Centrista Lapid zostavil novú izraelskú vládnu koalíciu, ktorá zosadila dlhoročného premiéra Benjamina Netanjahua. Priletí do Ríma, aby sa stretol s Blinkenom, ktorý je na na ceste po Európe, píše AFP.

Diskutovať budú pravdepodobne o nádeji na upevnenie krehkého prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktoré uzavreli minulý mesiac po 11 dňoch bojov.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena rýchlo upevnila väzby s novou izraelskou vládou premiéra Naftaliho Bennetta z radov nacionalistov, s ktorým sa Lapid dohodol na výmene na poste predsedu vlády po dvoch rokoch. Bidenovi demokrati mali labilné vzťahy s Netanjahuom, ktorý robil kampaň proti jadrovej dohode vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu s Iránom, pripomína AFP.

Je pravdepodobné, že Blinken bude s Lapidom rokovať aj o prebiehajúcich rozhovoroch vo Viedni o návrate k jadrovej dohode.