Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Atentátnik z Bostonu sa cíti byť nevinný vo všetkých bodoch obžaloby

Džochar Carnajev na súde Foto: TASR/AP

V prípade uznania vinným hrozí Carnajevovi trest smrti.

Washington 11. júla (TASR) - Džochar Carnajev, obvinený z aprílového útoku na účastníkov maratónu v Bostone, sa v stredu na prvom súdnom pojednávaní od svojho chytenia vyhlásil za nevinného vo všetkých 30 bodoch obžaloby. Oznámili to americké médiá.

Carnajeva na úvodnom pojednávaní oboznámili s obžalobou a on sa vyjadroval k jednotlivým bodom, či sa cíti byť vinný.

Americká justícia viní Carnajeva okrem iného z použitia zbraní hromadného ničenia, čo 15. apríla viedlo k smrti troch ľudí a 264 ďalších osôb utrpelo zranenia. Viacerým zraneným museli po dvoch explóziách, ku ktorým došlo v cieľovej rovinke, amputovať nohy. Okrem toho sa bude musieť zodpovedať aj za smrť policajta.

Galéria: Teroristický útok počas najstaršieho maratónu na svete




Prvé vypočutie 19-ročného Carnajeva na federálnom súde v Bostone sa začalo o 15.30 h miestneho času (21.30 h SELČ) a bol oň veľký záujem zo strany verejnosti i médií. Pre rodiny obetí rezervovali miesta v hlavnej súdnej sieni. Súdni úradníci pre médiá zabezpečili prenos mimo preplnenej súdnej siene, informovala agentúra AP.

Carnajeva, ktorý utrpel strelné poranenia hrdla, obžalovali ešte na lôžku v bostonskej nemocnici. Druhý podozrivý - jeho starší brat Tamerlan - prišiel o život pri prestrelke s políciou.

V prípade uznania vinným hrozí Carnajevovi trest smrti.