Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Bomby v Bostone zranili vyše 260 ľudí, podozrivý hádže vinu na brata

Súťažiaci bežec a bostonskí policajti utekajú preč z miesta explózie počas Bostonského maratónu 15. apríla 2013 v Bostone. Foto: TASR/AP

V pondelok bolo ešte hospitalizovaných približne 48 ľudí.

Boston 23. apríla (TASR) - Celkovo 264 ľudí zranených pri minulotýždňovom bombovom útoku na Bostonskom maratóne ošetrili v 26 nemocniciach v dňoch, ktoré nasledovali po tragédii. Informovala o tom dnes bostonská komisia pre verejné zdravie. Útok si vyžiadal tri ľudské životy.

Úrady minulý týždeň niekoľkokrát poopravili počet ranených, keďže sa ukázalo, že s explóziami z 15. apríla súvisia aj ďalšie prípady. Najnovší počet je vyšší než skoršie odhady a zahŕňa pacientov, ktorí zrejme nevyhľadali zdravotnícku pomoc na mieste činu, ale neskôr prišli do nemocníc v tejto oblasti. Uviedol to hovorca komisie Nick Martin, na ktorého sa v správe odvolávala tlačová agentúra Reuters.

"Sú ľudia, ktorí podľa môjho názoru mali tesne po útoku iba malé zranenia a zistili, že príznaky neodznievajú," dodal Martin.

V pondelok 22. apríla bolo ešte hospitalizovaných približne 48 ľudí, uviedli predstavitelia nemocníc.

Podozrivý z bombových útokov v Bostone obvinil svojho brata-džihádistu

Washington 23. apríla (TASR) - Podozrivý z dvoch bombových útokov na Bostonskom maratóne Džochar Carnajev uviedol vyšetrovateľom, že jeho zabitý brat Tamerlan bol motivovaný džihádistickými myšlienkami a že za útokmi nestojí žiadna medzinárodná teroristická skupina. Informovala o tom dnes americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolávala na nemenovaný vládny zdroj. Džihád je svätá vojna moslimov proti neveriacim.

Džochar Carnajev
Foto: TASR/AP
Džochar Carnajev (19) bol obvinený z použitia zbrane hromadného ničenia s následkom smrti. Mladík je stále vo vážnom stave v nemocničnej izbe v Bostone, pretože pri úteku pred políciou utrpel zranenia. Ledva rozpráva, keďže má v krku zavedenú trubicu, a komunikuje najmä písomne alebo prikyvovaním.

Podľa CNN uviedol Džochar vyšetrovateľom, že jeho brat Tamerlan bol samozvaným radikálom, ktorý si myslel, že islam je terčom útokov a treba sa za to pomstiť.

Džocharovo svedectvo a motív preverujú vyšetrovatelia, ktorí podľa CNN v súčasnosti nemajú žiaden náznak, že konanie bratov organizovala nejaká medzinárodná teroristická skupina.

Biely dom vyhlásil, že Džochar Carnajev, naturalizovaný občan USA čečenského pôvodu, nebude pokladaný za nepriateľského bojovníka a bude ho súdiť civilný súd. Hrozí mu doživotné väzenie - alebo trest smrti, ak ho uznajú za vinného na federálnej úrovni.

Správu priniesla tlačová agentúra DPA.


Vdova po podozrivom Tamerlanovi Carnajevovi pomáha vyšetrovateľom

North Kingstown 23. apríla (TASR) - Právnici manželky zabitého Tamerlana Carnajeva, podozrivého z bombových útokov na Bostonskom maratóne, dnes uviedli, že vdova robí všetko, čo je v jej silách, aby pomohla úradom pri vyšetrovaní.

Advokáti však nespresnili, či vdova po Carnajevovi Katherine sa už rozprávala s vyšetrovateľmi.

Advokáti Amato DeLuca a Miriam Weizenbaumová so sídlom v Providence, hlavnom meste amerického štátu Rhode Island, vydali vyhlásenie, že vdova cíti hlboký žiaľ nad obeťami bombových útokov z 15. apríla. Právnici tiež uviedli, že vdova a jej rodina boli "totálne šokovaní", keď sa dozvedeli o obvineniach proti jej manželovi a švagrovi Džocharovi Carnajevovi.

Katherine, ktorej batoľa je dcérou zabitého Tamerlana, sa "snaží vyrovnať s týmito udalosťami". Informovala o tom tlačová agentúra Reuters, ktorá citovala advokátov.

DeLuca povedal v nedeľu 21. apríla pre agentúra AP, že federálni vyšetrovatelia sa chcú s jeho klientkou rozprávať.

Stav podozrivého Džochara Carnajeva sa zlešil

Boston 23. apríla (TASR) - Mladík Džochar Carnajev, podozrivý z minulotýždňového bombového útoku na Bostonskom maratóne, je teraz v "dobrom" zdravotnom stave v nemocnici Beth Israel, teda jeho predchádzajúci "vážny" stav sa zlepšil. Informovala o tom americká prokuratúra v Bostone, na ktorú sa v správe odvolávala tlačová agentúra Reuters.

Pri úteku pred políciou utrpel zranenia. Ledva rozpráva, keďže má v krku zavedenú trubicu, a komunikuje najmä písomne alebo prikyvovaním, uviedli dnes už skôr americké médiá. Jeho starší brat Tamerlan Carnajev bol zabitý.