Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA, Británia a Austrália oslovili Japonsko, aby sa pridalo k AUKUS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa konzervatívneho denníka Sankei Šimun si spojenci z AUKUS cenia na Japonsku jeho kapacity v oblasti umelej inteligencie a kvantových technológií.

Tokio 13. apríla (TASR) - Spojené štáty, Británia a Austrália neformálne oslovili Japonsko s ponukou členstva v bezpečnostnom pakte AUKUS. Napísal to japonský denník Sankei Šimun s odvolaním sa na vládne zdroje. V utorok o tom informovala TASR na základe správy agentúry DPA.

Podľa konzervatívneho denníka Sankei Šimun si spojenci z AUKUS cenia na Japonsku jeho kapacity v oblasti umelej inteligencie a kvantových technológií.

K členstvu v AUKUS sa údajne prikláňajú niektorí členovia japonskej vlády. Tokio však už teraz bilaterálne spolupracuje so všetkými troma štátmi paktu. Okrem toho Japonsko nemôže spolupracovať v oblasti vývoja jadrových ponoriek, keďže sa drží svojej zásady nevyvíjať a nevlastniť žiadne jadrové zbrane rovnako ako nepovoliť ich umiestnenie na svojom území.

Trojstranný bezpečnostný pakt AUKUS založili Spojené štáty, Británia a Austrália vlani v septembri. Členské štáty úzko spolupracujú v oblasti obranných inovácií a na spôsobilostiach v oblasti prostriedkov elektronickej vojny. V novembri členovia paktu podpísali zmluvu umožňujúcu vzájomnú výmenu citlivých informácií ohľadne využitia jadrových reaktorov vo vojenskom námorníctve.

Minulý týždeň sa krajiny bezpečnostného paktu AUKUS v spoločnom vyhlásení zaviazali k "novej trojstrannej spolupráci na hypersonických a protihypersonických bojových spôsobilostiach". Hypersonické rakety môžu letieť až päťkrát rýchlejšie, ako je rýchlosť zvuku, pričom systémy protiraketovej obrany ich nevedia efektívne zachytiť. Tieto strely navyše môžu niesť aj jadrové hlavice.