Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

OCHORENIA PEČENE U DETÍ: Viacero krajín hlási zvýšený počet prípadov

Lekár vyšetruje dieťa v nemocnici, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v utorok oznámilo ďalšie prípady v Dánsku, Holandsku, Írsku a Španielsku.

Londýn 19. apríla (TASR) - Zdravotnícke úrady vo viacerých krajinách oznámili, že zaznamenali viacero prípadov ochorenia pečene neznámeho pôvodu u detí v Británii, ďalších európskych krajinách i v USA. TASR o tom informuje na základe utorkovej správy agentúry AP.

Britské úrady minulý týždeň oznámili, že od januára u detí zaznamenali 74 prípadov hepatitídy – zápalového ochorenia pečene. Vírusy, ktoré toto ochorenie zvyčajne vyvolávajú, však v týchto prípadoch nezaznamenali. Vedci a lekári zvažujú iné možné príčiny ochorenia vrátane ochorenia COVID-19, iných vírusov či činiteľov prostredia.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v utorok oznámilo ďalšie prípady v Dánsku, Holandsku, Írsku a Španielsku. Vyšetrovanie podľa ECDC pokračuje vo všetkých krajinách, ktoré nákazu hlásili.

Graham Cooke, odborník na infekčné choroby z londýnskej univerzity Imperial College London, povedal, že mierna hepatitída sa u detí vyskytuje často. "To, čo však pozorujeme teraz, je celkom odlišné," povedal. "Presná príčina hepatitídy u týchto detí v súčasnosti nie je známa," dodal.