Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA budú mať do konca leta dostatok vakcín pre 300 miliónov Američanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Biely dom sa snaží riešiť starosti štátnych a miestnych lídrov, pretože dodávky vakcín sú kolísavé, čoho následkom je rušenie termínov ľudí objednaných na zaočkovanie

Washington 27. januára (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok oznámil, že Spojené štáty kupujú ďalších 100 miliónov dávok z každej z dvoch schválených vakcín proti koronavírusu a majú byť dodané v lete. Vláda očakáva, že bude môcť doručiť dostatok dvojdávkových vakcín jednotlivým štátom, aby bolo do konca leta úplne zaočkovaných 300 miliónov ľudí. Informácie priniesli tlačové agentúry AP a AFP.

Dodatočné nákupy od výrobcov vakcín Pfizer a Moderna sa uskutočňujú v období, keď sa nová Bidenova administratíva pokúša zrýchliť výrobu očkovacích látok a zlepšiť možnosti amerických štátov vpichnúť ich občanom.

Biden tiež oznámil, že dodávky vakcín americkým štátom a územiam sa zväčšia z 8,6 milióna na najmenej desať miliónov dávok týždenne nasledujúce tri týždne.

Biely dom sa snaží riešiť starosti štátnych a miestnych lídrov, pretože dodávky vakcín sú kolísavé, čoho následkom je rušenie termínov ľudí objednaných na zaočkovanie. Biely dom sľubuje, že poskytne štátom stabilné prídely vakcín na tri týždne dopredu, aby sa umožnilo presné plánovanie podania injekcií.

Prezident Biden sa zaviazal, že zabezpečí 100 miliónov dávok proti covidu za prvých 100 dní jeho pôsobenia v úrade.