Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA budú s NATO spolupracovať na koordinovanom odchode z Afganistanu

Na snímke sprava generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas tlačovej konferencie v sídle Severoatlantickej aliancie v belgickom Bruseli 14. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v utorok oznámili, že termín stiahnutia všetkých svojich vojakov z Afganistanu posúvajú na 11. septembra tohto roka.

Brusel 14. apríla (TASR) - Spojené štáty budú spolupracovať so svojimi spojencami na "koordinovanom" stiahnutí vojenských síl z Afganistanu, uviedol v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sídle NATO v Bruseli. Informovala o tom agentúra AFP.

"Spoločne sme splnili ciele, ktoré sme si stanovili a teraz je čas, aby sa naše sily vrátili domov," povedal Blinken pred rokovaním členských štátov NATO.

Blinkenove slová naznačujú koniec misie NATO v Afganistane, ktorá má dokopy 9600 príslušníkov. Predtým v stredu sa podobne vyjadrila aj nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, keď uviedla, že NATO bude pravdepodobne súhlasiť s usporiadaným stiahnutím sa z tejto stredoázijskej krajiny.

Definitívne závery z rokovaní však budú pravdepodobne známe až neskoro večer. Tlačová konferencia šéfa diplomacie USA Antonyho Blinkena a amerického ministra obrany Lloyda Austina je naplánovaná na 21.00 h SELČ, informovala na Twitteri hovorkyňa NATO Oana Lungescová.

Po rokovaní členských štátov NATO bude nasledovať aj rokovanie ministrov zahraničných vecí USA, Británie, Francúzska a Nemecka.

"Hlavnou témou rozhovorov bude Afganistan. Ďalšie otázky, ktoré sa budú riešiť, sú súčasný vývoj na ukrajinsko-ruských hraniciach a jadrová dohoda s Iránom," priblížil nemecký rezort diplomacie program týchto užších rokovaní.

Spojené štáty v utorok oznámili, že termín stiahnutia všetkých svojich vojakov z Afganistanu posúvajú na 11. septembra tohto roka. USA majú v Afganistane približne 2500 vojakov, ktorí sú súčasťou misie NATO.