Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA chcú obviniť podozrivého v spojitosti s atentátom nad Lockerbie

Na archívnej snímke z decembra 1988 policajt kráča okolo vraku dopravného lietadla amerických aerolínií Pan Am po bombovom atentáte na poli v škótskom meste Lockerbie. Foto: TASR/AP

Podozrivého v súčasnosti zadržiavajú líbyjské úrady a americké úrady sa snažia dosiahnuť jeho vydanie, aby sa mohol v USA postaviť pred súd.

Washington 17. decembra (TASR) - Spojené štáty plánujú zverejniť obvinenia voči Líbyjčanovi podozrivému zo zostrojenia bomby, ktorá bola použitá pri útoku na lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie v roku 1988. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na americkú tlač.

Podozrivého abú Agilu Muhammada Masúda v súčasnosti zadržiavajú líbyjské úrady a americké úrady sa snažia dosiahnuť jeho vydanie, aby sa mohol v USA postaviť pred súd, uviedol denník The Wall Street Journal. Líbyjské úrady však zadržiavanie Masúda nepotvrdili, píše stanica BBC.

Masúd údajne pracoval ako zhotoviteľ bômb pre bývalého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Podozrievajú ho, že zostrojil výbušné zariadenie, ktoré 21. decembra 1988 spôsobilo výbuch lietadla americkej spoločnosti Pan Am na linke č. 103 z Londýna do New Yorku. O život vtedy prišlo všetkých 259 osôb na palube, ako aj 11 ľudí z mesta Lockerbie na juhozápade Škótska, nad ktorým sa stroj v tom čase nachádzal.

Prípad voči Masúdovi je podľa The Wall Street Journal založený najmä na jeho výpovedi pred líbyjskými úradmi v roku 2012 a na cestovných a migračných záznamoch.

Bývalý líbyjský agent Abdal Básat Alí Migrahí bol v roku 2001 ako jediný odsúdený v súvislosti s bombovým útokom v Lockerbie. V roku 2009 ho prepustili z väzenia z humanitárnych dôvodov a v roku 2012 zomrel na rakovinu v líbyjskom hlavnom meste Tripolis.