Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA chcú rektorku Amy Gutmannovú za prvú veľvyslankyňu v Nemecku

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Tento diplomatický krok prichádza po búrlivých rokoch, keď funkciu amerického ambasádora v Nemecku zastával nominant predchádzajúceho prezidenta USA Donalda Trumpa.

Berlín 30. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden nominoval rektorku Pensylvánskej univerzity Amy Gutmannovú na post veľvyslankyne USA v Nemecku. Informovali o tom v stredu nemecké vládne zdroje, ktoré cituje tlačová agentúra AFP.

Tento diplomatický krok prichádza po búrlivých rokoch, keď funkciu amerického ambasádora v Nemecku zastával nominant predchádzajúceho prezidenta USA Donalda Trumpa.

Gutmannová (71), dcéra preživšieho holokaustu, by bola prvou ženou v tejto diplomatickej pozícii. Nemenované nemecké zdroje potvrdili správu publikovanú v magazíne Der Spiegel.

Menovanie Gutmannovej musí ešte odobriť americký Senát a schváliť nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Na jej akreditáciu však nebol stanovený žiadny konkrétny termín.

Spojené štáty boli predtým v Berlíne zastúpené Trumpovým spojencom Richardom Grenellom, ktorý sa dostával do sporov s Nemeckom v súvislosti so svojím bojovným prístupom - vrátane prísľubu posilniť protiestablišmentových pravičiarov v Európe.

Grenell odstúpil zo svojho postu v júni 2020, ako dočasný veľvyslanec USA v Nemecku následne slúžil Robin Quinville.

Gutmannová vedie Pensylvánsku univerzitu, ktorá patrí do elitného akademického združenia Ivy League, od roku 2016. Je odborníčkou na demokratické procesy a etiku.