Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Chuck Hagel zložil prísahu ako americký minister obrany

Chuck Hagel Foto: TASR/AP

Chuck Hagel bude musieť spolupracovať so zákonodarcami, ktorí na neho útočili celé týždne. Bol to jeden z najprudších bojov o nomináciu na vládny post za viac ako dve desaťročia.

Washington 27. februára (TASR) - Chuck Hagel dnes zložil prísahu ako americký minister obrany po nepríjemnom boji o potvrdenie nominácie v Senáte a dva dni pred uplatnením miliardových škrtov v armádnom rozpočte.

Republikánsky politik, ktorý stále čelí skepticizmu a hnevu zo strany niektorých straníckych kolegov v Senáte, nastúpil do funkcie po utorkovom hlasovaní v názorovo hlboko rozdelenej hornej komore Kongresu.

Dva razy zranený veterán vietnamskej vojny si teraz bude musieť poradiť s rozpočtovými škrtmi pre Pentagón, ktoré od piatku automaticky vstúpia do platnosti, ak sa administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu a Kongres nedohodnú na riešení. Nezdá sa však, že by sa spelo k dohode, uviedla tlačová agentúra AP.

K ďalším Hagelovým výzvam patrí rozhodovanie o počtoch vojakov v Afganistane v čase, keď sa americká armáda spamätáva z dvoch vojen a bojuje proti terorizmu vo svete, pričom má k dispozícii menší rozpočet.

Hagel bude tiež musieť spolupracovať so zákonodarcami, ktorí na neho útočili celé týždne. Bol to jeden z najprudších bojov o nomináciu na vládny post za viac ako dve desaťročia. Jeho republikánski spolustraníci sa na neho hnevajú za to, že sa v niekoľkých otázkach nedržal straníckej línie.