Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

USA chystajú Ukrajine poslať radarové systémy a námorné zariadenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Portál 112 Ukrajina s odvolaním sa na server Politico.com píše, že ide o súčasť balíka mimoriadnej obrannej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 200 miliónov dolárov.

Kyjev 12. januára (TASR) - Americká vláda sa chystá poslať na Ukrajinu radarové systémy a námorné zariadenia. Nie je však jasné, kedy sa prvé dodávky dostanú do tejto krajiny, informoval v stredu spravodajský portál 112 Ukrajina.

"Vzhľadom na skutočnosť, že americká rozviedka predpokladá, že Rusko by mohlo začať plnohodnotnú inváziu s využitím všetkej svojej vojenskej sily, táto pomoc by umožnila Ukrajine spôsobiť Rusku extra škody, ale výrazne by to nezmenilo výsledok," uviedol zdroj z kancelárie ukrajinského prezidenta.

Portál 112 Ukrajina s odvolaním sa na server Politico.com píše, že ide o súčasť balíka mimoriadnej obrannej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 200 miliónov dolárov, ktorý Biely dom schválil koncom decembra 2021.

Portál pripomenul, že Kongres USA zvažuje uznanie Ukrajiny za krajinu "NATO plus". Ukrajine by to poskytlo vojenskú a diplomatickú podporu, ktorá je potrebná na pozadí zhromažďovania ruských vojenských síl v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Uznanie Ukrajiny ako krajiny "NATO plus" by zabezpečilo urýchlené preskúmanie predaja určitého amerického obranného tovaru a služieb, dodal portál 112 Ukrajina.