Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Čínska loď križovala dráhu amerického torpédoborca

Záber z amerického torpédoborca USS Chung-Hoon na manéver čínskej vojnovej lode v Taiwanskom prielive 3. júna 2023. Foto: TASR/AP

Podobné prípady podľa AP vyvolávajú obavy z možnej nehody, ktorá by mohla viesť k eskalácii napätia medzi USA a Čínou.

Washington 5. júna (TASR) — Americké námorníctvo v pondelok zverejnilo video zobrazujúce podľa neho nebezpečný manéver čínskej vojnovej lode v Taiwanskom prielive. Čínske plavidlo križovalo dráhu amerického torpédoborca, ktorý musel spomaliť, aby sa vyhol kolízii. Lode boli od seba vzdialené menej ako 140 metrov. TASR informáciu prebrala od agentúry AP.

Incident sa odohral v sobotu počas plavby amerického torpédoborca USS Chung-Hoon a kanadskej fregaty HMCS Montreal, ktorej cieľom bolo demonštrovať právo slobodného tranzitu v prielive medzi Taiwanom a pevninskou Čínou.

V čase incidentu sa v Singapure konala medzivládna bezpečnostná konferencia s názvom Dialóg Šangri-La, na ktorej sa zúčastnil aj americký a čínsky minister obrany. Lloyd Austin vyzval počas konferencie čínskeho náprotivka Li Šang-fua na vzájomný rozhovor, Li však jeho výzvu odmietol. V nedeľu vyhlásil, že nebezpečné situácie v prielive vytvárajú Spojené štáty a ich spojenci krokmi, ktoré sú podľa neho zamerané na provokovanie Číny.

USA 30. mája uviedli, že čínska stíhačka J-16 sa dopustila "zbytočne agresívneho manévra", keď sa nebezpečne priblížila k americkému prieskumnému lietadlu počas letu nad Juhočínskym morom. Podobné prípady podľa AP vyvolávajú obavy z možnej nehody, ktorá by mohla viesť k eskalácii napätia medzi USA a Čínou.