Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čínske veľvyslanectvo kritizuje správu tajných služieb o pôvode covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu Biden kritizoval Peking za zadržiavanie rozhodujúcich informácií, čo sa týka zistenia pôvodu vírusu, ktorému podľahlo dosiaľ takmer 4,5 milióna ľudí na svete.

Washington 28. augusta (TASR) - Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone v piatok kritizovalo zistenia amerických tajných služieb týkajúce sa pôvodu koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Podľa veľvyslanectva správa "nesprávne" tvrdí, že Čína naďalej bráni vyšetrovaniu. Informovali o tom v sobotu agentúry AFP a Reuters.

"Správa americkej spravodajskej komunity ukazuje, že USA sú odhodlané ísť chybnou cestou politickej manipulácie," uvádza sa v piatkovom vyhlásení veľvyslanectva.

Správa "je založená na prezumpcii viny a robí z Číny obetného baránka," dodalo veľvyslanectvo s tým, že takýto prístup môže "narušiť a sabotovať medzinárodnú spoluprácu v oblasti zisťovania pôvodu vírusu a boja proti pandémii".

Z odtajnenej správy zverejnenej v piatok, ktorej vypracovanie nariadil prezident USA Joe Biden, vyplýva, že americké tajné služby dosiahli "širokú dohodu", že nový koronavírus nebol vyvinutý ako biologická zbraň. Komunita spravodajských zložiek však na jeho pôvod jednotný názor zatiaľ nemá. Sú však presvedčení, že vedúci predstavitelia Číny o tomto víruse nevedeli skôr, než sa začala celosvetová pandémia.
Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP

Štyri organizácie z prostredia amerických tajných služieb sa postavili za teóriu o prenose vírusu na človeka po kontakte so zvieraťom, jedna organizácia ako pravdepodobnú príčinu rozšírenia vírusu označila únik z laboratória a analytici z troch agentúr nedokázali dospieť k nijakému konkrétnemu záveru.

Šéf Bieleho domu Biden v piatok kritizoval Peking za zadržiavanie "rozhodujúcich informácií", čo sa týka zistenia pôvodu vírusu, ktorému podľahlo dosiaľ takmer 4,5 milióna ľudí na svete. Vedcom a spravodajskej komunite totiž chýbajú klinické vzorky a epidemiologické dáta týkajúce sa prvotných prípadov ochorenia COVID-19, pripomína AFP.

"V Čínskej ľudovej republike existujú rozhodujúce informácie o pôvode tejto pandémie, a napriek tomu vládni predstavitelia v Číne od začiatku pracujú na tom, aby medzinárodným vyšetrovateľom a členom celosvetovej komunity (oblasti) verejného zdravia bránili v prístupe k nim," uviedol Biden vo vyhlásení.