Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA: Čínsky premiér zdôraznil nezodpovednosť jadrových hrozieb

Biely dom Foto: TASR/AP

Čínsky premiér hovoril pomerne obšírne o politike Číny voči Ukrajine, uviedol nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády.

Nusa Dua 14. novembra (TASR) – Čínsky premiér Li Kche-čchiang zdôraznil na summite v Kambodži "nezodpovednosť" vyhrážania sa jadrovými zbraňami. Naznačuje to, že Pekingu sa nepáči nukleárna rétorika jeho strategického partnera Ruska, uviedol v pondelok predstaviteľ USA. Informovala o tom agentúra Reuters, z ktorej správy TASR čerpala.

Li sa v nedeľu zúčastnil na summite východoázijských krajín spolu s prezidentom USA Joeom Bidenom. Čínsky premiér hovoril pomerne obšírne o politike Číny voči Ukrajine, uviedol nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády. S novinármi hovoril pred pondelkovým stretnutím Bidena a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Indonézii.

Čínsky premiér podľa tohto zdroja "jasne zdôraznil zvrchovanosť, nezodpovednosť jadrových hrozieb, potrebu zaistiť, aby neboli jadrové zbrane použité tak, ako to niektorí naznačovali".

Západ obviňuje Rusko, že sa od februárovej invázie na Ukrajinu dopustilo nezodpovedných vyhlásení o možnom použití jadrových zbraní. Moskva zasa obviňuje Západ z "provokatívnej" nukleárnej rétoriky.

Americký predstaviteľ uviedol, že v Pekingu napriek oficiálnemu partnerstvu s Moskvou existuje určité znepokojenie nad vyjadreniami a aktivitami Ruska. "Čína je tiež pravdepodobne prekvapená a dokonca trocha rozpačitá z toho, ako Rusko vykonáva vojenské operácie," dodal.

Biden v nedeľu na summite v Kambodži povedal, že Spojené štáty budú "energicky súperiť" s Čínou. Ponechajú si však otvorené komunikačné kanály, aby sa zabránilo konfliktu.

Biden a Si sa v pondelok stretnú osobne po prvý raz, odkedy sa súčasný šéf Bieleho domu začiatkom vlaňajška ujal funkcie.

Li Kche-čchiang podľa očakávaní budúci rok skončí na poste premiéra. Americký predstaviteľ citovaný agentúrou Reuters uviedol, že podľa predpokladov Washingtonu Si privedie na pondelkové stretnutie s Bidenom "nejaké nové tváre".