Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Daňová správa musí odovzdať Trumpove daňové priznania Kongresu

Na archívnej snímke bývalý americký prezident Donald Trump 30. júna 2021 v americkom Pharre. Foto: TASR/AP

Výbor podľa svojich vyjadrení priznania potrebuje v rámci vyšetrovania, ktorého cieľom je zistiť, či exprezident dodržiaval daňové zákony.

Washington 31. júla (TASR) - Americké ministerstvo spravodlivosti v piatok nariadilo Federálnej daňovej správe (IRS), aby daňové priznania bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa odovzdala výboru Snemovne reprezentantov pre finančnú legislatívu.

Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra Reuters.

Šéf tohto výboru Richard Neal v júli 2019 podal federálnu žalobu proti ministerstvu financií USA a IRS. Prostredníctvom žaloby sa domáhal Trumpových daňových priznaní za obdobie predchádzajúcich šiestich rokov a súvisiacej dokumentácie.

Ministerstvo spravodlivosti vtedy s vydaním Trumpových daňových priznaní nesúhlasilo. Tvrdilo, že Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu, v ktorej mali v tom čase prevahu demokrati, daňové priznania žiada pre stranícke politické víťazstvá.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Ministerstvo však v piatok uviedlo, že výbor v súvislosti so žiadosťou uviedol dostatočné dôvody.

Výbor podľa svojich vyjadrení priznania potrebuje v rámci vyšetrovania, ktorého cieľom je zistiť, či exprezident dodržiaval daňové zákony.

Najvyšší súd USA vo februári rozhodol, že Trump musí odovzdať svoje daňové priznania a ďalšie finančné záznamy prokuratúre v štáte New York.

Exprezident akékoľvek pochybenia odmieta a vyšetrovanie svojich daňových záležitostí označil za "hon na čarodejnice".