Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA: Demokrati si deväťminútovým tichom uctili Floydovu pamiatku

Demokrati si deväťminútovým tichom uctili Floydovu pamiatku. Foto: TASR/AP

K demokratickej predsedníčke Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiovej a lídrovi demokratov v Senáte Chuckovi Schumerovi sa pripojilo vyše 20 zákonodarcov.

Washington 8. júna (TASR) - Demokrati v americkom Kongrese v pondelok pokľakli a takmer deväťminútovým tichom si uctili pamiatku zavraždeného Afroameričana Georgea Floyda a ďalších Američanov čiernej pleti, ktorí "prišli nespravodlivo o život". Informovala o tom agentúra AFP.

K demokratickej predsedníčke Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiovej a lídrovi demokratov v Senáte Chuckovi Schumerovi sa pripojilo vyše 20 zákonodarcov. Demokrati sa stretli v Sieni emancipácie venovanej otrokom, ktorí v 18. storočí pomáhali pri výstavbe washingtonského Kapitolu.

Chvíľu ticha venovali demokrati pamiatke zosnulého Afroameričana Georgea Floyda (46), ktorý zomrel 25. mája v meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho.

Neprimeraný zásah, z ktorého okolostojaci natočili videozáznam, vyvolal po celých USA v nasledujúcich dvoch týždňoch prevažne pokojné protesty proti rasizmu.

Štvoricu policajtov, ktorí boli pri zásahu, prepustili zo služby a neskôr voči nim vzniesli obvinenia.

Derek Chauvin, ktorý Floyodovi kľačal na krku, bol obvinený z vraždy druhého stupňa. Troch ďalších policajtov obvinili z napomáhania a navádzania na vraždu.