Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Denný počet úmrtí na koronavírus v USA klesol pod 1000

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od 29. novembra minulého roku denný počet úmrtí neklesol pod hranicu 1000.

Washington 9. marca (TASR) - Spojené štáty v pondelok zaznamenali po vyše troch mesiacoch menej ako 1000 úmrtí na ochorenie COVID-19 za jeden deň. Informovala o tom v utorok univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorú citovala agentúra AFP.

Za posledných 24 hodín zomrelo v krajine na ochorenie 749 ľudí. Vrchol v počte úmrtí bol 12. januára, keď ich zaznamenali 4473. Od 29. novembra minulého roku denný počet úmrtí neklesol pod hranicu 1000.

Počet úmrtí a miera nákazy tak v Spojených štátoch klesla na úroveň pred Dňom vďakyvzdania a ďalšími sviatkami na konci roka, keď intenzívnejšie cestovanie a početnejšie rodinné stretnutia posilnili šírenie vírusu.

Spomalenie vírusu tiež znamená posilnenie rozsiahlej očkovacej stratégie prezidenta Bidena, ktorému Senát v sobotu schválil návrh zákona o pomoci pre podniky a občanov USA postihnutých koronavírusovou pandémiou vo výške 1,9 bilióna dolárov (1,6 bilióna eur).

Očkovací program v Spojených štátoch sa začal v priebehu decembra a v krajine je už plne zaočkovaných (jednou dávkou v prípade vakcíny Johnson & Johnson a dvoma v prípade vakcín Moderna a Pfizer) skoro desať percent obyvateľov (približne 31,5 milióna ľudí).