Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA dodajú na riešenie potravinovej krízy ďalších 2,9 miliardy dolárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia Bieleho domu americká vláda okrem toho tento rok poskytla na zaistenie potravinovej bezpečnosti 6,9 miliardy dolárov.

Washington 21. septembra (TASR) - Spojené štáty poskytnú 2,9 miliardy dolárov na podporu riešenia svetovej potravinovej krízy, ktorú čiastočne spôsobila aj ruská invázia na Ukrajinu. V stredu o tom informoval Biely dom, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu americká vláda okrem toho tento rok poskytla na zaistenie potravinovej bezpečnosti 6,9 miliardy dolárov.

Biely dom tiež dodal, že situácia so zásobami potravín vo svete sa výrazne komplikuje, čo je dôsledkom "kumulovaného vplyvu pandémie koronavírusu, prehlbujúcej sa klimatickej krízy, rastúcich cien energií a hnojív a zdĺhavých konfliktov vrátane vojny na Ukrajine". Všetky tieto faktory podľa Washingtonu narušili svetové dodávateľské reťazce a spôsobili nárast cien potravín.

"Poskytnutie ďalších 2,9 miliardy dolárov zachráni životy... a zároveň predstavuje investíciu do strednodobého až dlhodobého riešenia ochrany najzraniteľnejších národov pred celosvetovou potravinovou krízou," dodal Biely dom.