Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf amerického Zboru náčelníkov štábov: USA dokážu ubrániť Taiwan

Na archívnej snímke generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov počas vypovedania v Senáte 28. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Čína však podľa generála na tento ostrovný štát najbližších 24 mesiacov pravdepodobne nezaútočí.

Washington 3. novembra (TASR) - Armáda Spojených štátov "určite" dokáže ubrániť Taiwan pred potenciálnym útokom zo strany Číny, ak to bude potrebné. V stredu to povedal americký armádny generál a predseda Zboru náčelníkov štábov Mark Milley. Informovala o tom agentúra AFP.

Čína však podľa generála na tento ostrovný štát najbližších 24 mesiacov pravdepodobne nezaútočí.

Milley účastníkom Aspenského bezpečnostného fóra v americkom štáte Colorado zároveň pripomenul, že USA v súvislosti s Taiwanom praktizujú politiku tzv. "strategickej nejednoznačnosti" - pomáhajú budovať obranu tohto štátu, ale výslovne nesľubujú, že by mu v prípade potreby prišli na pomoc.

"Určite máme schopnosť robiť po celom svete rôzne veci... Určite to dokážeme. O tom niet pochýb," povedal Milley v súvislosti s prípadnou obranou Taiwanu.

Generál v najbližších rokoch neočakáva útok na ostrov, ktorý čínska komunistická vláda považuje za svoju odštiepeneckú provinciu. Upozornil však na pokračujúce prípravy čínskej armády, ktoré by potenciálne mohli viesť k útoku na Taiwan, ak sa preň Peking v budúcnosti skutočne rozhodne.

Milley sa ale jednoznačne vyslovil za mierové a demokratické riešenie čínsko-taiwanského sporu.

Americký prezident Biden nedávno počas televízneho rozhovoru uviedol, že USA sú pripravené brániť Taiwan pred prípadnou čínskou inváziou. Čína následne varovala Spojené štáty, aby v súvislosti s Taiwanom postupovali opatrne.

Biely dom medzitým uistil medzinárodné spoločenstvo, že sa politika USA voči Taiwanu nezmenila. Spojené štáty dlhodobo podporujú obranyschopnosť Taiwanu dodávkami zbraní a svoje odhodlanie brániť ostrov demonštrujú aj plavbami vojenských lodí cez Taiwanský prieliv.