Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Svetoví politici dôrazne odsúdili zatknutie Navaľného

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj ( zelená bunda) a jeho manželka Julija čakajú na pasovú kontrolu na moskovskom letisku Šeremeťjevo v nedeľu 17. januára 2021. Foto: TASR/AP

Navaľnyj bol zadržaný v nedeľu večer na moskovskom letisku Šeremetievo necelú hodinu po tom, ako priletel z nemeckej metropoly Berlín.

Washington 18. januára (TASR) - USA v nedeľu prostredníctvom ministra zahraničných vecí Mikea Pompea "dôrazne odsúdili" zatknutie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného po jeho návrate do Ruska z Berlína.

"USA dôrazne odsudzujú rozhodnutie Ruska zatknúť Alexeja Navaľného," cituje agentúra AFP z Pompeovho vyhlásenia. "S vážnym znepokojením konštatujeme, že jeho zadržanie je najnovším z radu pokusov umlčať Navaľného a ďalších opozičných činiteľov a nezávislé hlasy, ktoré sú kritické voči ruským orgánom."

Podľa Pompea "Navaľnyj nepredstavuje problém" a USA preto žiadajú jeho "okamžité a bezpodmienečné prepustenie."

"Sebavedomí politici sa neboja konkurencie ani nepoužívajú násilie voči politickým oponentom alebo ich neoprávnene nezadržiavajú," dodal šéf americkej diplomacie.

Navaľnyj bol zadržaný v nedeľu večer na moskovskom letisku Šeremetievo necelú hodinu po tom, ako priletel z nemeckej metropoly Berlín, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou, ktorú podľa neho nariadil ruský prezident Vladimir Putin.





Úrad komisárky OSN pre ľudské práva žiada spravodlivosť pre Navaľného


Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (vpravo) a jeho manželka Julija, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva v pondelok vyjadril hlboké znepokojenie v súvislosti so zatknutím lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného a požaduje jeho okamžité prepustenie na slobodu. Informovala o tom agentúra AFP.

Kancelária komisárky OSN Michelle Bacheletovej tiež žiada, aby boli rešpektované Navaľného práva na riadny súdny proces v súlade s princípmi právneho štátu. Zopakovala aj výzvu "na dôkladné a nestranné vyšetrenie jeho otravy" z augusta minulého roku.

Navaľnyj, najvýraznejší kritik prezidenta Vladimira Putina, sa v nedeľu vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa zotavoval z následkov otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Otravu touto látkou nezávisle od seba potvrdilo niekoľko laboratórií určených Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Navaľnému prišlo nevoľno a upadol do kómy, keď 20. augusta cestoval lietadlom z Tomska do Moskvy. O dva dni povolili lekári Navaľného prevoz do Nemecka, kde sa liečil v berlínskej klinike Charité. Z nemocnice ho prepustili 23. septembra.

Tento opozičný politik je stále presvedčený, že za pokusom o jeho otrávenie stál Kremeľ, ktorý to však popiera. Politik tiež tvrdí, že do jeho otravy boli zapletení agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).


Šéf britskej diplomacie odsúdil zadržanie Navaľného, vyzval na jeho prepustenie


Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v pondelok odsúdil zadržanie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a vyzval na jeho prepustenie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Je hrozné, že Alexeja Navaľného, obeť opovrhnutiahodného zločinu, zadržali ruskí predstavitelia," napísal Raab na sociálnej sieti Twitter. "Musí byť okamžite prepustený. Rusko by namiesto prenasledovania Navaľného malo vysvetliť, ako došlo k tomu, že na ruskom území bola použitá chemická zbraň," dodal.



Navaľnyj (44) sa v nedeľu vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa po pokuse o otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok podrobil liečbe. Zadržali ho pri pasovej kontrole na letisku Šeremeťjevo, odkiaľ ho predviedli na policajné oddelenie v moskovskej štvrti Chimki.


Šéf nemeckej diplomacie Maas vyzval na okamžité prepustenie Navaľného z väzby


Na snímke ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj a jeho manželka Julija pózujú v sobotu 16. januára 2021.
Foto: TASR/AP


emecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval na okamžité prepustenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého v nedeľu večer zatkli po jeho návrate z Berlína do Ruska. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

"Alexej Navaľnyj sa po zotavení z vlastnej vôle a s plným vedomím vrátil do Ruska, pretože ho považuje za svoju osobnú a politickú vlasť. To, že ho ruské úrady zadržali okamžite po príchode, je absolútne nepochopiteľné," vyhlásil Maas v pondelok ráno.

Rusko musí podľa Maasa na základe svojej ústavy i medzinárodných záväzkov dodržiavať princípy právneho štátu a ochrany občianskych práv svojich obyvateľov. "Tieto princípy sa, samozrejme, týkajú aj Navaľného," zdôraznil Maas. "Mal by byť bezodkladne prepustený," vyzval.

Dlhoročný kritik Kremľa sa stal podľa slov šéfa nemeckého rezortu zahraničia na ruskom území obeťou ťažkého útoku s cieľom otráviť ho. "Naďalej očakávame, že Rusko spraví všetko preto, aby sa tento útok objasnil a vyvodila voči páchateľom zodpovednosť."

Zahraniční politici odsúdili zatknutie aktivistu Alexeja Navaľného


Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj ( zelená bunda) a jeho manželka Julija počas pasovej kontroly na moskovskom letisku Šeremeťjevo v nedeľu 17. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Zatknutie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného po jeho nedeľňajšom prílete z Berlína do vlasti odsúdili viacerí zahraniční politici a vyzvali ruské úrady, aby disidenta prepustili na slobodu.

Vyjadrenia priniesla tlačová agentúra AFP a sociálna sieť Twitter.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček: "Zadržanie Navaľného je politicky motivované. Bol zatknutý za svoje názory, nie za to, čo je mu formálne kladené za vinu. Ruský režim tým porušuje medzinárodné zmluvy o ľudských právach. Budem požadovať, aby sme sa tomu venovali na najbližšom únijnom rokovaní rady ministrov zahraničných vecí (FAC)."



Predseda Európskej rady Charles Michel: "Zadržanie Alexeja Navaľného po jeho príchode do Moskvy je neprijateľné. Vyzývam preto ruské úrady, aby ho okamžite prepustili."



Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell: "Ruské úrady musia rešpektovať Navaľného práva a bezodkladne ho prepustiť. Politizácia súdnej moci je neakceptovateľná."



Poradca novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan: "Navaľnyj by mal byť ihneď prepustený a páchatelia tohto nehorázneho útoku na jeho život sa musia zodpovedať. Ataky Kremľa na Navaľného nie sú iba porušením ľudských práv, ale aj urážkou ruského ľudu, ktorý chce, aby jeho hlas bol vypočutý."



Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis: "Zadržanie opozičného lídra Alexeja Navaľného a jeho predošlé otrávenie je absolútne neprijateľné. Európska únia by mala zvážiť uvalenie ďalších sankcií na všetkých zodpovedných."



Ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) vo vyhlásení uviedla, že Navaľného zatkla na medzinárodnom letisku Šeremeťjevo za "viacnásobné porušenie" podmienečného trestu z roku 2014 v súvislosti s obvineniami z podvodu. Navaľnyj podľa nej "zostane vo väzbe" až do rozhodnutia súdu.

Navaľnyj (44) sa v Nemecku zotavoval z údajného otrávenia nervovoparalytickou látkou zo skupiny Novičok. K otrave, z ktorej tento kritik Kremľa viní ruskú vládu, došlo vlani v auguste počas vnútroštátneho letu v Rusku.

Navaľnyj, protikorupčný aktivista a najznámejší oponent ruského prezidenta Vladimira Putina, sa do vlasti vrátil napriek varovaniam ruských úradov, ktoré už predtým deklarovali záujem o jeho zatknutie a prípadné niekoľkoročné uväznenie.