Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

D. Trump znova kritizoval súdy v otázke zákazu cestovania

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa prezidenta USA D.Trumpa súdy sťažujú zaisťovanie bezpečnosti hraníc USA.

Washington 6. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump vystupňoval v nedeľu svoju kritiku na adresu federálneho sudcu, ktorý zablokoval jeho zákaz cestovania uvalený na sedem prevažne moslimských krajín. Podľa Trumpa súdy sťažujú zaisťovanie bezpečnosti hraníc USA.

Trump v sérii odkazov na Twitteri, ktorými rozšíril svoje útoku voči súdnictvu v krajine, vyhlásil, že ak sa niečo stane, Američania by mali pripísať vinu federálnemu sudcovi Jamesovi Robartovi a súdnemu systému.

Šéf Bieleho domu sa bližšie nevyjadril k tomu, akým hrozbám Spojené štáty v súčasnosti potenciálne čelia. Dodal však, že dal ministerstvu pre vnútornú bezpečnosť pokyn, aby "kontrolovalo ľudí prichádzajúcich do našej krajiny VEĽMI STAROSTLIVO". "Súdy túto prácu veľmi sťažujú!" sťažoval sa.

Republikánsky prezident označil Robarta ešte v sobotu za "takzvaného sudcu" po tom, ako tento federálny sudca zo Seattlu vydal v piatok nariadenie, ktorým dočasne zablokoval Trumpov protiimigračný dekrét.

Federálny odvolací súd neskôr v sobotu zamietol žiadosť ministerstva spravodlivosti o okamžité obnovenie platnosti opatrení nového prezidenta v oblasti imigračnej politiky.

Viceprezident Mike Pence obhajoval Trumpa skôr v priebehu nedele, aj keď niektorí republikáni vyzvali prezidenta, aby zmiernil svoje ostré vyhlásenia o súdnictve.

"Prezident Spojených štátov má všetko právo kritizovať zvyšné dve zložky moci," povedal Pence v televízii NBC.

Najvyššie postavený demokrat vo výbore Senátu pre súdnictvo Patrick Leahy vyjadril názor, že Trump chce zjavne vyvolať ústavnú krízu.

Rozpaky nad situáciou prejavili aj viacerí republikáni.

"Všetci sme z času na čas sklamaní výsledkom na súdoch vo veciach, o ktoré sa staráme. Avšak myslím si, že najlepšie je vyhnúť sa kritizovaniu individuálnych sudcov," uviedol líder väčšiny v Senáte Mitch McConnell pre CNN.