Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Epsteinovu ex-priateľku obvinili z účasti na sexuálnych deliktoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viacero žien Maxwellovú už v minulosti označilo v súvislosti so sexuálnymi deliktami za blízku spolupracovníčku Epsteina.

New York 2. júla (TASR) - Ghislaine Maxwellovú, bývalú priateľku už zosnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, vo štvrtok zadržali na základe obvinení z toho, že svojmu expriateľovi pomáhala v sexuálnom zneužívaní maloletých. Informovala o tom agentúra AFP.

Maxwellovú zatkol americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v štáte New Hampshire.

Podľa textu obžaloby podanej na súde v New Yorku je Maxwellová obvinená zo sprisahania nalákať mladistvé osoby na vycestovanie za účelom nelegálnej sexuálnej aktivity, prevozu maloletých so zámerom kriminálnej sexuálnej činnosti a z krivej prísahy, priblížila agentúra AFP.

Viacero žien Maxwellovú už v minulosti označilo v súvislosti so sexuálnymi deliktami za blízku spolupracovníčku Epsteina. Podľa ich tvrdení mala údajne zháňať a "cvičiť" mladé dievčatá, aby vedeli, ako sa správať a aby samé prilákali ďalšie sexuálne obete. Taktiež podľa nich bolo jej úlohou kriminálnu aktivitu skrývať pred orgánmi činných v trestom konaní.

Jedna z Epsteinových obetí, Virginia Robertsová Giuffreová, tvrdí, že ju Maxwellová zmanipulovala, aby ako maloletá mala pohlavný styk s britským princom Andrewom v Maxwellovej londýnskom sídle. Ako dôkaz uvádza svoju fotografiu s princom. Andrew obvinenia odmieta, po škandále sa však vzdával plnení svojich oficiálnych povinností vyplývajúcich z titulu princa.

Ďalšia z obetí, Sarah Ransomeová, zase opísala Maxwellovú ako Epsteinovho "najdôležitejšieho zamestnanca".

Samotná Maxwellová všetky obvinenia popiera.

Finančník Epstein sa v auguste 2019 podľa oficiálnej verzie obesil vo svojej cele; objavili sa však aj špekulácie, že mohol byť zavraždený. Vo väzení čakal na začiatok súdneho procesu za obvinenia z obchodovania s neplnoletými dievčatami a zo založenia zločineckej siete.