Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Extrémne zimné počasie v USA si vyžiadalo už najmenej 31 mŕtvych

Muž odpratáva sneh z prednej časti svojho domu v nedeľu 25. decembra 2022 v Buffale, NY. Foto: TASR/AP

Na Prvý sviatok vianočný sa bez elektriny v niektorých štátoch na východe USA zobudilo viac než 200.000 ľudí.

New York 26. decembra (TASR) - Extrémne zimné počasie sprevádzané výdatným snežením a silným vetrom si vo východnej časti Spojených štátov vyžiadalo už najmenej 31 obetí a na Vianoce skomplikovalo život miliónom Američanov. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá o tom informovala v nedeľu.

Ku krízovej situácii došlo v meste Buffalo na západe amerického štátu New York, kde mali záchranné zložky v dôsledku víchrice a ťažko zjazdným cestám problémy dostať sa do postihnutých oblastí.

"Je to ako ísť do vojnovej zóny, a vozidlá pozdĺž oboch strán ciest sú šokujúce," povedala newyorská guvernérka Kathy Hochulová, rodáčka z Buffala. V oblasti miestami napadlo až 2,4 metra snehu a v dôsledku výpadkov elektriny sa stala situácia pre tamojších obyvateľov životunebezpečná. Hochulová v nedeľu večer miestnych obyvateľov upozornila, aby nevychádzali z domovov. V súvislosti s počasím tam zahynulo už najmenej sedem ľudí.

Na Prvý sviatok vianočný sa bez elektriny v niektorých štátoch na východe USA zobudilo viac než 200.000 ľudí. Mnohí ďalší museli v dôsledku extrémneho počasia upustiť od svojich cestovných plánov.

Iba v štáte New York zaznamenali až 12 úmrtí spojených s počasím a tamojšie úrady varovali, že tento počet môže stúpnuť.

Najsilnejšia víchrica za uplynulých niekoľko desaťročí viedla v nedeľu aj k zrušeniu viac než 2400 letov v USA, uvádza webová stránka Flightaware.com.

Pasažieri v Atlante, Chicagu, Denveri, Detroite aj New Yorku uviazli na Vianoce na letistách, píše AFP.

Rozsiahle časti USA od Skalistých hôr po Apalačské vrchy sužujú aj silné mrazy. Napríklad v štáte Montana namerali pri príchode blizzardu teplotu mínus 45,6 °C, sobotňajšie minimum namerané v meste Havre má hodnotu mínus 39 °C.

Vodičov úrady vyzvali, aby napriek najrušnejšiemu obdobiu v súvislosti s cestovaním nevychádzali na cesty. K úmrtiam najmä pri dopravných nehodách došlo v štátoch Oklahoma, Kentucky, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska, Ohio, New York, Colorado a Michigan.