Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Očkovanie vakcínou J&J môže spôsobiť zriedkavé ochorenie

Na elektronickej tabuli svieti logo spoločnosti Johnson & Johnson počas obchodovania na newyorskej burze v pondelok 12. júla 2021. Foto: TASR/AP

Nové varovanie bude obsiahnuté v príbalových letákoch určených pre ľudí zaočkovaných vakcínou od J&J.

Washington 13. júla (TASR) – Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v pondelok pridal varovanie k vakcíne proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson týkajúce sa možnej spojitosti medzi touto očkovacou látkou a veľmi zriedkavým autoimunitným ochorením, ktoré postihuje nervovú sústavu.

Spomínané riziko však FDA hodnotí ako nízke a ubezpečuje, že prínosy očkovania preparátom od J&J naďalej jasne prevažujú nad známymi rizikami, píšu agentúry AFP a AP.

FDA vydal predmetné varovanie po tom, ako spoločne s americkým Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) preskúmali správy o zhruba 100 prípadoch ochorenia známeho ako Guillainov-Barrého syndróm (GBS), ktoré sa objavili medzi takmer 13 miliónmi zaočkovaných jednodávkovou vakcínou od J&J. Úrady informovali, že takmer všetci zo sledovanej skupiny, u ktorých sa GBS prejavil, museli byť hospitalizovaní. V jednom prípade bolo hlásené úmrtie. Väčšina prípadov bola hlásená u mužov vo veku nad 50 rokov zvyčajne približne dva týždne po očkovaní.

Guillainov-Barrého syndróm napáda periférne nervy mimo mozgu a miechy a spôsobuje tak dočasné ochrnutie. V niektorých prípadoch sú pacienti závislí od dýchacieho prístroja. V spojených štátoch toto ochorenie postihuje 3000 až 6000 ľudí ročne, z ktorých väčšina sa vylieči.

Nové varovanie bude obsiahnuté v príbalových letákoch určených pre ľudí zaočkovaných vakcínou od J&J. FDA upozorňuje, že lekársku pomoc by mali vyhľadať v prípade, ak sa u nich vyskytnú akékoľvek príznaky, ktoré zahŕňajú problémy s chôdzou či videním, ako aj pocity tŕpnutia a necitlivosti najmä v oblasti rúk a nôh, ktoré sa ďalej rozširujú.