Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

USA hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom

Palestínčania sa pozerajú na ruiny po izraelskom útoku na obytnú budovu v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane.

Washington 11. mája (TASR) - Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili, píše TASR podľa agentúry AFP a stanice CBS News.

Správa pripomína, že Izrael sa výrazne spolieha na zbrane dodané Spojenými štátmi a preto je podľa jej autorov opodstatnené usúdiť, že izraelské bezpečnostné zložky tieto zbrane používajú v prípadoch, ktoré nie sú v súlade s povinnosťami v rámci medzinárodného humanitárneho práva. Autori správy takisto Izraelské obranné sily (IDF) kritizujú za možné nedodržanie osvedčených postupov, ktoré majú zabrániť obetiam v radoch civilistov.

USA o jednotlivých prípadoch porušenia nemajú dostatok dôkazov a preto neodporúčajú, aby boli dodávky zbraní pozastavené, píše AFP.

Správu v piatok americkému Kongresu predložil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Vzťahuje s na obdobie od začiatku januára do konca apríla. Bola pripravená na základe povinností vyplývajúcich z memoranda o národnej bezpečnosti, ktoré americký prezident Joe Biden podpísal vo februári, pripomína CBS News. Cieľom bolo posúdiť, či príjemcovia zbraní od USA dodržiavajú medzinárodné humanitárne právo.

USA takisto hlásia nedostatky zo strany Izraela v oblasti zabezpečovania humanitárnej pomoci v Pásme Gazy. Izrael podľa správy dostatočne nespolupracoval s USA či úsilím medzinárodného spoločenstva zabezpečiť čo najvyšší prísun humanitárnej pomoci do tejto enklávy. Správa však tiež uvádza, že Izrael výrazne zlepšil prístup obyvateľov pásma k humanitárnej pomoci.

Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti.