Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Isaac zoslabol z hurikánu opäť na tropickú búrku, postupuje na sever

Foto: TASR/AP

V meste New Orleans, ktoré presne pred siedmimi rokmi zničil oveľa silnejší hurikán Katrina, od utorka intenzívne prší, na niektorých miestach sú lokálne záplavy.

New Orleans 29. augusta (TASR) - Hurikán Isaac dnes popoludní po takmer 12 hodinách vyčíňania v Louisiane zoslabol na tropickú búrku a počas najbližších 48 hodín bude ďalej slabnúť a súčasne postupovať do vnútrozemia, oznámilo vo večerných hodinách SELČ americké Národné hurikánové centrum (NHC) so sídlom v Miami.

Oko búrky sa v tom čase nachádzalo asi 80 km na juhozápad od New Orleans a sprevádzal ho vietor o rýchlosti 110 km/h, informovalo NHC.

V meste New Orleans, ktoré presne pred siedmimi rokmi zničil oveľa silnejší hurikán Katrina, od utorka intenzívne prší, na niektorých miestach sú lokálne záplavy. Tropická búrka totiž postupuje mimoriadne pomaly a držala sa dlho nad mestom. Potom zamierila na sever k mestu Baton Rouge.

Protipovodňový systém mesta, vybudovaný po hurikáne Katrina, vydržal, zatiaľ povolila iba jedna ochranná hrádza asi 90 km od New Orleans, informovala Radiožurnál Českého rozhlasu spolupracovníčka priamo z New Orleans.


Galéria: Hurikán Isaac dorazil do Louisiany a New Orleans




Vyše 400.000 domácností v Louisiane zostalo bez dodávok elektriny, informovala spoločnosť Entergy New Orleans. Úrady varovali, že okrem dažďa a silného vetra môže Isaac v severnej časti Mexického zálivu až do stredy vyvolávať vznik tornád.

Televízne stanice informovali, že záplavy, ktoré priniesla búrka, uväznili niekde ľudí, ktorí nerešpektovali príkaz na evakuáciu.




Centrum zároveň upozornilo na silný vietor a nebezpečné zosilnenie vlnobitia na celom severnom pobreží Mexického zálivu.



Stav ohrozenia

Už pred príchodom hurikánu Isaac, ktorý zosilnel počas cesty nad teplejšími vodami Mexického zálivu, hlásili z niektorých oblasti zvýšené vlny, prudké zrážky a nárazový vietor. Stav ohrozenia vyhlásili v celkovo štyroch štátoch USA: okrem Louisiany v Mississippi, Alabame a na severozápade Floridy.


V rámci príprav ženisti po prvý raz uzavreli novú obrovskú bariéru východne od New Orleans. Vzhľadom na hurikán Isaac sa okrem toho takmer úplne zastavila produkcia ropy v časti Mexického zálivu pod správou USA, prevádzku obmedzili tiež prístavy a pobrežné rafinérie.