Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Iránske vládne sily mohli počas protestov zabiť viac ako 1000 ľudí

Na snímke Brian Hook. Foto: TASR/AP

Vyjadril sa tak osobitný predstaviteľ Spojených štátov pre Irán Brian Hook.

Washington 5. decembra (TASR) - Osobitný predstaviteľ Spojených štátov pre Irán Brian Hook vo štvrtok povedal, že iránske vládne sily mohli počas nedávnych protestov zabiť viac ako 1000 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Hook dodal, že "ďalšie tisíce Iráncov" utrpeli zranenia a najmenej 7000 osôb bolo zadržaných.

Ako zdroj týchto tvrdení Hook uviedol správy pochádzajúce priamo z Iránu a analýzy informácií tajných služieb. Pri jednom zásahu mali príslušníci elitných revolučných gárd postrieľať najmenej 100 ľudí, ktorí pred nimi utekali.

Protesty v Iráne vypukli 15. novembra po oznámení o prudkom zvýšení cien pohonných látok a rozšírili sa do viac ako 100 miest krajiny. Demonštranti z radov pracujúcich a mladých ľudí podľa AP žiadajú odstúpenie duchovných vodcov krajiny.

Teherán oficiálne údaje o stratách na životoch neposkytol. Organizácia Amnesty International (AI) v pondelok oznámila, že zaznamenala smrť najmenej 208 demonštrantov, čím sa tieto nepokoje stali najkrvavejšími od islamskej revolúcie v roku 1979.

Iránski duchovní vodcovia z protestov obvinili "sprisahanie", do ktorého sú zapojení zahraniční nepriatelia Islamskej republiky — Spojené štáty, Izrael a Saudská Arábia.